Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Onderscheiding voor bemanning Kaap Hoornronding

10:30

Alle bemanningsleden aan boord van de Dutch Tall Ships Bark ‘EUROPA’, ‘Oosterschelde’ en ‘Tecla’ worden tot officiële  Kaap Hoorn vaarders benoemd. De ronding van Kaap Hoorn is goedgekeurd door de Stichting Nederlandse Kaap Hoornvaarders. De tocht is volgens de maritieme traditie al zeilend voltooid. Alle bemanningsleden ontvangen op 12 oktober een medaille tijdens een ceremonie in Hoorn.

Zeilend rond Kaap Hoorn

Kaap HoornDe ronding van de Kaap vond plaats in de herfst van 2013. Met het vertrek vanuit Auckland, New Zeeland bereidde de bemanning zich voor op de reis van hun leven. Alleen voortgestuwd door de wind zeilde de EUROPA van 50 graden ten westen van Zuid Amerika naar 50 graden oost van het continent, om op die manier Kaap Hoorn te ronden.  Op 3 december 2013 bereikte de Bark EUROPA de mijlpaal van 50 graden op de Zuid Atlantische oceaan.

Onderscheiding

Na de ronding heeft de Stichting van Nederlandse Kaap Hoorn Vaarders alle logboeken gecontroleerd en nagekeken of de ronding wel volgens alle spelregels is voltrokken. Al zeilend van 50 graden west op de Stille oceaan naar 50 graden op de Atlantische oceaan of vice versa, alleen met de wind als voorstuwing voor minimaal de laatste 3000 mijl van de reis. Alle bemanningsleden zijn nu erkend voor deze bijzondere prestatie en hun bijdrage daaraan. Het ronden van Kaap Hoorn was en is nog steeds een hoogtepunt in de carrière van veel zeelieden.

Alle bemanningsleden krijgen een medaille voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan boord tijdens de trip rond Kaap Hoorn. In een officiële ceremonie in het Nederlandse Hoorn op 12 oktober krijgt iedereen zijn of haar medaille uitgereikt.

21 Kaap Hoorn rondingBezoek aan Kaap Hoorn

Waarbij het in December 2013 vooral ging om het ronden van de Kaap zal de Bark EUROPA bijna een jaar later proberen om daadwerkelijk voet aan wel te zetten op Kaap Hoorn. De kaap is geheel kaal, en de enige bewoning is een kleine bemande post, bestaande uit een vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur. Tijdens de Antarcticareis in november 2014 staat dit bezoek op het programma. Deze eerste reis duurt 24-dagen en vertrekt vanuit Punta Arenas, Chili. Na een aantal dagen in de Chileense fjorden komt Kaap Hoorn in zicht. Na een kort bezoek zal de reis zich dan verder voortzetten richting het Antarctisch gebied.

Informatieavond

Als u meer wilt weten over de reis naar Kaap Hoorn of de andere Antarctica expedities van de EUROPA kunt u de informatieavond bijwonen. De informatieavond is op donderdag 4 september te Amsterdam. Aanmelden kan per email naar info@barkeuropa.com

Last modified: 26 augustus 2014
Sluiten