Nieuws

Omzet vaartuigenindustrie verviervoudigd

Ondanks aanhoudende berichten over een recessie mogen Nederlandse botenbouwers niet klagen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

11:16

In 2007 zette de Nederlandse plezier- en sportvaartuigindustrie 826 miljoen euro om. Dat is bijna vier keer zoveel als in 1997. De bouw van nieuwe vaartuigen is voor negentig procent verantwoordelijk voor de omzet. De overige tien procent is gerealiseerd middels reparatie en onderhoud.

 

De bouw van zeegaande jachten is het belangrijkste onderdeel van de botenbouw. 82% van de totale omzet – ongeveer 680 miljoen euro – komt uit dit segment. Zeiljachten droegen voor 220 miljoen euro bij aan de omzet. Dat is bijna acht keer zoveel als tien jaar eerder. Het CBS wijt de spectaculaire stijging aan een groei in het aantal verkochte jachten.

De bouw van motorjachten blijft de grootste industrie binnen de bedrijfstak. De omzet verdrievoudigde daar naar 460 miljoen euro.

 

De totale omzet van zeegaande jachten in de Europese Unie was in 2007 bijna 5,3 miljard euro. Met 826 miljoen staat Nederland in de top vijf van grootste landen, samen met Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Italië is de grootste botenbouwer, met een omzet van 2 miljard euro.

Last modified: 12 december 2008
Sluiten