Actueel, Nieuws

Olympische kwalificatie voor Keijzer en Blom is dichtbij

14:54

Zeilsters Nina Keijzer en Claire Blom kunnen zich op het WK 49er FX in Argentinië definitief kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016. De dames wonnen in maart 2015 de nationale selectie in de 49er FX en sleepten op het Olympisch Testevent in Rio hun eerste halve nominatie binnen. Op het WK in Buenos Aires van 16 t/m 21 november 2015, moeten ze bij de eerste acht landen eindigen om hun tweede halve nominatie in de wacht te slepen.

Nina Keijzer en Clair BlomNa een zesde plaats op het Olympisch Testevent in Rio en een zware trainingsperiode met de Argentijnse 49er FX dames, zijn Keijzer & Blom klaar voor het WK. “We willen gewoon een super goed WK varen en het op dezelfde manier aanpakken als bij het test event in Rio de Janeiro. Als dat lukt kunnen we bij de top zes varen”, aldus Blom.

Keijzer: “We hebben hard gewerkt de afgelopen tijd. In oktober zijn we al paar weken in Buenos Aires geweest om te trainen met het Argentijnse team en de Amerikanen. Het was denk ik het zwaarste trainingskamp in onze zeilcarrière tot nu toe. Super fijn om na een lange periode zonder coach, want die kunnen we ons gewoon niet veroorloven, toch mee te kunnen liften op de drills van de andere teams. Daarnaast kennen de Argentijnse meiden het water goed en hebben we ook daar een hoop van geleerd.”

Trainen op locatie

Keijzer en Blom hebben met het Argentijnse en Amerikaanse team op de specifieke omstandigheden van de rivier de Rio de la Plata getraind. “Het is er erg ondiep, je hebt er veel zandbanken en veel korte golven. Het is lastig varen hier”, vervolgt Keijzer. “We hebben de South Americans gevaren van 5 t/m 8 november, dit is op dezelfde locatie als het WK. De generale gaat bij ons meestal niet zo goed, maar dat weten we. Dus we gebruiken het echt als test event waar we de extremen gaan testen, zodat we weten wat we wel en niet kunnen proberen op de belangrijke momenten.”

keijzer en blomDubbeltje op zijn kant

Om hun droom te verwezenlijken hebben Keijzer en Blom hun eigen crowdfundingplatform gelanceerd. Keijzer: “De druk staat er wel op. Met name ook richting onze sponsoren en alle mensen en kleine bedrijven die ons op dit moment via ons crowdfundingplatform steunen om onze droom waar te maken. Het is echt puzzelen af en toe, maar we zijn onwijs dankbaar voor alle steun die we krijgen. We konden tot twee weken terug eigenlijk nog niet eens ons inschrijfgeld voor het WK betalen, maar met een donatie via ons platform werd dat gelukkig net op tijd opgelost. Gelukkig kunnen we dat nu heel even los laten, ons focussen op het WK, en daarna verder.”

Fotografie: Jesus Renedo

Last modified: 16 november 2015
Sluiten