Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Olympisch ticket inzet EK Laser

09:00

In het Deense Aarhus vindt van zondag 19 tot en met vrijdag 24 juli het Europees Kampioenschap Laser plaats. Voor Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg staat veel op het spel: op dit EK wordt besloten wie de nationale selectie wint en dus Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Rio, mits ook aan de NOC*NSF eisen is voldaan.

Rutger van SchaardenburgVan Schaardenburg en Heiner zijn al lange tijd in de onderlinge strijd om de nationale selectie verwikkeld. Omdat deze strijd op voorgaande evenementen nog steeds niet is beslecht, en omdat het Watersportverbond alle nationale selecties vóór het Testevent in Rio (augustus 2015) afgerond wil hebben is een puntensysteem in werking gezet. Dit betekent dat degene die het best opgetelde resultaat heeft van zowel het WK in Canada (begin juli) als dit EK in Denemarken, de nationale selectie wint.

Voorsprong Heiner

Heiner werd op het WK in Canada 19e, wat hem twee punten oplevert. Van Schaardenburg plaatste zich niet bij de eerste 20 en staat aan de start van dit EK op nul punten.
Mocht Heiner de selectiestrijd winnen, dan heeft hij direct een ticket naar Rio te pakken. Door het behalen van zijn wereldtitel in september 2014 voldeed hij aan de NOC*NSF eisen: 1x een klassering in de top 3 of 2x een top 8 in daarvoor aangewezen evenementen. Exacte criteria worden per evenement vastgesteld, afhankelijk van de sterkte van het deelnemersveld.

Rutger van Schaardenburg heeft al een ‘halve nominatie’ op zak: op de Sailing World Cup in Hyères, april 2015, werd Van Schaardenburg vijfde.Op basis van de voorlopige deelnemerslijst van dit EK is een plek bij de top 4-landen nodig voor een halve kwalificatie.

Last modified: 29 januari 2019
Sluiten