Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Offhores Delta Lloyd North Sea Regatta

15:14

Foto: Ronald Koelink

De Vuurschepenrace en de R.O.R.C. North Sea Race kenden een perfecte mengeling van weersomstandigheden. Tijdens de overtocht van Scheveningen naar Harwich hadden de zeilers rustig weer en zelfs een aantal uren windstilte. De terugtocht startte met een stevige wind en fikse buien. Geleidelijk aan werden de omstandigheden beter, alhoewel het venijn nog in de staart zat. De laatste tientallen mijlen naar Scheveningen moesten de deelnemers opboksen tegen wind en stroom. In beide wedstrijden kwam de Volvo 60 Pleomax van schipper Harm Prins als eerste over de streep.

Start VuurschepenraceDelta Lloyd North Sea Regatta  
Dinsdag 7 mei 2013 klonk om 19.00 uur het startsein voor de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Deze offshore van 110 mijl vormde de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2013. Na een rustdag in Harwich, voeren de IRC en ORC klassen op vrijdag 10 mei de R.O.R.C. North Sea Race terug naar Nederland. In het pinksterweekend van 17 t/m 20 mei zeilen ruim 400 teams wedstrijden voor de Scheveningse kust. Scherpe jachten, huidige en voormalige Olympische klassen, eenheidsklassen, catamarans en open boten doen mee aan de wedstrijden.

Uitslagen 
De Baraka GP (Ker40) won de Vuurschepenrace in de IRC1, Tonnere de Breskens 3 (Ker46) de North Sea Race (IRC1 en IRC overall). In de ORC1 klasse was de IJsvogel met de Haagse wethouder Karsten Klein aan boord de beste in de Vuurschepenrace, in de North Sea Race de Soulmate (B&H41). De overall prijs in de ORC ging naar Antares (Trintella 53). Het beste resultaat in de doublehanded klasse over beide wedstrijden was voor de Xcentric Ripper (J111) van John van der Starre. Voor de totale uitslagen per klasse van de Vuurschepenrace en North Sea Race kunt u kijken op www.nsr.nl.

Windstilte  
Tijdens de start van de Vuurschepenrace op dinsdagavond 7 mei stond er door een aantal overtrekkende buien meer wind dan verwacht. Dat was een meevaller voor de zeilers die pas bij de Engelse kust in een windstilte terechtkwamen. Van de 52 gestarte schepen zijn er 50 reglementair gefinisht, twee schippers gaven het op door gebrek aan wind. De North Sea Race kent traditioneel meer inschrijvingen, omdat er ook Engelse deelnemers zijn. Van de 74 gestarte boten zijn er 64 gefinisht. Voor de terugtocht naar Scheveningen zagen de weerberichten er ernstig uit. De voorspelde windkracht 8 is echter niet gekomen, alhoewel de omstandigheden voor de Engelse kust met 25 knopen wind, vlagen en regenbuien pittig waren.

Foto: Ronald Koelink

Wethouder aan boord
De Haagse wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Karsten Klein zeilde voor het eerst mee met de Delta Lloyd North Sea Regatta. Hij zat aan boord van de IJsvogel, de Maxi 1300 van schipper Marcel Schuttelaar. ‘Ik wist wel dat het mooi was, maar ik kan nu uit eigen ervaring spreken. Het is ook zeker niet de laatste keer. Bovendien is de Haagse ambitie om de ISAF wereldkampioenschappen 2018 naar Den Haag te kunnen halen hierdoor extra versterkt.” Aldus de enthousiaste Karsten Klein.

 

Baraka GP in de prijzen  
De Baraka GP is de Ker 40 van Harmen de Graaf, hij heeft in beide races goed gevaren en ontving prijzen van de IRC1 voor de Vuurschepenrace en de Hans Horrevoets Memorial Trophy. De laatste wordt uitgereikt aan de gemiddeld jongste bemanning met de beste resultaten in beide offshores. ‘Dat was wel een verrassing”, vertelt De Graaf. ‘Twee jaar geleden hadden we die ook al, maar ondertussen zijn we allemaal twee jaar ouder.”

De Graaf had als extra troef Bouwe Bekking aan boord: ‘In het verleden ging hij mee op ons verzoek, nu vroeg hij zelf of we nog een plekje over hadden. Dat hadden we natuurlijk. We hebben weer veel van hem geleerd. Bouwe deed de tactiek en gaf algehele adviezen. Op de heenreis was het licht weer en daar voelen we ons nogal goed bij. Dat blijkt ook wel uit het resultaat. Op de terugweg hebben we voor het eerst een offshore gevaren waarvoor de boot gebouwd is. Met gemiddeld twintig knopen wind hebben we 15, 16, 17 knopen gevaren, ook tijdens de reachrakken. Tegen de Tonnere de Breskens 3 konden we niet op, maar we zijn blij dat we de andere Ker40 hebben verslagen.’

Navigatiekunst 
Nicole Eggink was voor het eerst schipper op de Trintella 53 Antares (ORC2) en ging meteen met een hoop prijzen naar huis. ‘We hebben alles gewonnen dat er zo’n beetje te winnen viel’, zegt Eggink lachend. ‘Beide races in de ORC2 klasse, overall ORC voor beide offshores en overall ORC in de North Sea Race. Het grootste verschil tussen de beide races vond ik de temperatuur. Tijdens de Vuurschepenrace was het zwoel op zee en hadden we ‘s nachts zelfs geen jas aan. Op de terugweg was het veel kouder. Heen hebben we een paar uur liggen dobberen en dreven we overal heen, terug hebben we continu goede wind gehad.’

Eggink voer met een team van vier vaste bemanningsleden en de rest gelegenheidsbemanning: ‘Onze bemanning heeft heel goed gewerkt, continu getrimd en de boot liep mooi. Ik navigeerde en heb van tevoren het tij heel goed bekeken. We gingen voor de boei Smith’s Knoll naar het westen, omdat we wisten dat na de kentering het tij ons terug zou brengen naar de juiste lijn. Daar hebben we het misschien wel op gewonnen.’

Inshores Delta Lloyd North Sea Regatta  
Aanstaande vrijdag 17 mei start het inshore programma van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Vier dagen lang wordt er op de Noordzee sportief gestreden en is het op de wal genieten van allerlei activiteiten. De editie 2013 kent een sterke internationale uitbreiding. Allereerst doet de Gazprom Swan 60-klasse met vijf tot zes nieuwe 60-voeters Scheveningen aan. Met aan boord zeilers uit het professionele circuit, zoals de America’s Cup. Vanuit de Olympische hoek is de nieuwe mixed multihull Nacra 17-klasse toegevoegd. Naar verwachting zal een deel van het deelnemersveld van de Delta Lloyd Regatta eerst voor de Haagse kust in actie komen. Dit ter voorbereiding op het allereerste WK Nacra 17 dat in juli in Scheveningen plaatsvindt.

Herman den Blijker

North Sea Kitchen en muziek  
Nieuw tijdens de Delta Lloyd North Sea Regatta is de North Sea Kitchen, met onder meer chef-kok Herman den Blijker. Hij zal tijdens het culinaire evenement in het pinksterweekend ‘Patatjes Stoofvlees’ en zelfbereide kroketten en bitterballen aanbieden. Daarnaast zijn er verschillende topkoks en restaurants aan de Scheveningse kade die hun gerechten presenteren. North Sea Kitchen is gratis toegankelijk voor deelnemers en publiek.

Traditioneel is er weer een gevarieerd muziekprogramma tijdens het pinksterweekend. Zoals Sterk, de huisband van Delta Lloyd en The Originals op vrijdag, Superstijl DJ op zaterdag en op zondag The Captain Midnight Live Band.

 

 

 

Last modified: 13 mei 2013
Sluiten