Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ockels promoot groene energie op Aruba

10:48

Ockels Ecolution Foto©Nico van der Ven

Ockels Ecolution Foto©Nico van der Ven“Wij leven met zijn allen op het ruimteschip Aarde. Wij zijn dus allemaal astronauten en astronauten zorgen goed voor hun ruimteschip.” Met die boodschap vertrekt Wubbo Ockels in november met het door hem ontwikkelde zero-emission zeilschip Ecolution naar Aruba.

Ockels Ecolution Foto©Nico van der Ven“Wij leven met zijn allen op het ruimteschip Aarde. Wij zijn dus allemaal astronauten en astronauten zorgen goed voor hun ruimteschip.” Met die boodschap vertrekt Wubbo Ockels in november met het door hem ontwikkelde zero-emission zeilschip Ecolution naar Aruba.

Transatlantische oversteek
De duurzaamheidsgoeroe heette maandag 16 juli minister-president Mike Eman in de haven van Scheveningen welkom aan boord voor de ondertekening van een voorovereenkomst voor de samenwerking. Ockels zal na de transatlantische oversteek drie maanden op Aruba blijven om het op duurzaamheid gerichte beleid van het kabinet Eman te ondersteunen.

Groen beleid
“Om de groene ambities van Aruba waar te maken heb je techniek nodig, politiek en financiën maar dat is niet genoeg. De Arubaanse bevolking moet het ook willen. Ik zie het als mijn rol de Arubanen bij het groene beleid te betrekken om zo het draagvlak in de samenleving te versterken. Ik ga lezingen en cursussen geven, zal naar scholen gaan en ik zal laten zien dat duurzaamheid ook leuk is. Wij gaan bijvoorbeeld vliegers maken die stroom opwekken. Happy energy moet op Aruba een lifestyle worden”, zo stak een met aanstekelijk enthousiasme vertellende Ockels meteen van wal.

Leefomgeving
“De bevolking moet duidelijk worden gemaakt wat het voordeel is van het bewust omgaan met onze leefomgeving. Dat is niet alleen een verantwoordelijkheid maar ook een kans. Duurzaamheid kan voor Aruba een ‘unique selling’ point zijn waardoor er meer toeristen komen”, aldus de voormalig astronaut.

Alternatieve energie
Premier Eman zei blij te zijn dat Ockels zijn expertise en ervaring met Aruba wil delen. Hij ziet diens bijdrage als een welkome aanvulling op wat andere samenwerkingspartners zoals TNO, de Harvard University, Carbon War Room van Sir Richard Branson en de New American Foundation meebrengen. “Wij ontwikkelen een derde economische pijler die er voor gaat zorgen dat ons land niet meer in volume maar vooral in kwaliteit groeit. Economische groei is geen doel op zichzelf maar een middel om de kwaliteit van het leven van onze burgers te verbeteren. Er zal nieuwe bedrijvigheid ontstaan met hoogwaardige en dus beter betaalde jobs. Onze groene ambities zullen het voor onze young professionals aantrekkelijker maken terug te komen. Maar het is niet alleen idealisme. De energietarieven op Aruba zijn hoog, alternatieve energie is goedkoper. Daarnaast kunnen wij onze kennis van duurzame energie gaan exporteren”, aldus minister-president Eman.

Rijkdom
Ockels haakte daar meteen op in: “Aruba heeft een enorme rijkdom aan alternatieve energie. Wind, zon en koud zeewater. Als het op Aruba niet zou lukken volledig op alternatieve energie over te stappen lukt het nergens in de wereld. Het schip Ecolution is het symbool voor duurzaamheid.” Motto van de reis: Een groenere wereld begint op Aruba.

Foto Nico van der Ven

Last modified: 20 juli 2012
Sluiten