Nieuws

Oceanracers in the mist

Tijdens de Volvo Ocean Race gaan boten verdwijnen, dat is zeker. Net zo zeker als dat ze na twaalf uur weer verschijnen. Vreemd?

16:15

Sinds de Whitbread van ’97-’98 zijn alle boten in de race te volgen. Hun positie is op ieder moment van de dag ongeveer bekend voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Nu zullen de boten voor het eerst weer voor lange periodes uit het zicht verschijnen. Tijdens deze editie van de Ocean Race, die zaterdag start met de etappe Alicante – Kaapstad, wordt namelijk een nieuw tactisch element toegevoegd.

 

Tijdens iedere etappe van de race kan een boot er voor kiezen om voor een periode van twaalf uur van de schermen te verdwijnen. Het idee erachter is ieder team de kans te geven om van de vloot weg te trekken, zonder dat de andere teams weten wat ze doen of waar ze zijn. Normaal gesproken wordt er iedere vier uur een positierapport opgemaakt met de positie van alle teams daarin vermeld.

 

Als de teams van een zogeheten ‘StealthPlay’ gebruik willen maken, moeten ze dat binnen dertig minuten voor het verschijnen van het volgende positierapport kenbaar maken. Vervolgens zal hun positie gedurende drie rapporten niet verschijnen en bij de vierde gelegenheid weer openbaar worden.

 

StealthPlay is niet verplicht en mag alleen gebruikt worden tijdens de langere offshore etappes. Naast de etappe Alicante – Kaapstad mag het gebruikt worden tijdens etappe 2 (Kaapstad – Cochin), etappe 5 (Qingdao – Rio de Janeiro), etappe 6 (Rio – Baltimore) en etappe 7 (Baltimore – Galway). Wie geen gebruik van het systeem maakt tijdens een etappe, verliest zijn rechten. Ook in een volgende etappe mag dan slechts één keer StealthPlay inzetten.

 

Foto ANP

Last modified: 9 oktober 2008
Sluiten