Nieuws

Ocean Race op z’n kop

Een behoorlijke wisseling van de wacht in de Ocean Race dit weekend. De Ieren van Green Dragon liggen nu eerste, Delta Lloyd is weggezakt naar de laatste plaats.

14:25

Er is een oude stelregel: ‘Laat niemand ten westen van je komen als je de Doldrums invaart’. Degene die de meest westelijke route kiest, heeft traditioneel voordeel ten opzichte van de andere boten omdat er aan de westkant meer wind zit. Hoewel het lang anders leek te zijn – met een ongebruikelijke route tussen de Canarische Eilanden door en vlak langs de Kaapverden – blijkt dat wat altijd heeft gegolden, nog steeds te gelden.

 

Go west!

Green Dragon zette een aantal dagen geleden alles op het spel om naar het westen te komen. Van de oostkant van de vloot staken zij over naar de uiterste westkant. De andere boten zetten hun zuidelijker koers voort. Green Dragon bleek de situatie goed te hebben ingeschat.

 

Bij het ingaan van de Doldrums ging de wind liggen tot een knoop of vijf, die bovendien van overal tussen het noorden en zuidoosten kwam. De Green Dragon bevond zich toen al aan de westelijke kant van het pak, waar ze vanaf zondagochtend flink meer wind vonden dan de andere boten.

 

Over bakboord

Hun achterstand op leider Puma liep snel terug en vanaf zondagmiddag leiden de Ieren de dans. Ook voor de komende dagen ziet hun positie er gunstig uit. Zij varen, over bakboord, recht op Fernando do Noronha af. Van daar zullen de boten weer oversteken naar het Afrikaanse continent. Het achtervolgende veld ligt over de minder gunstige stuurboordboeg en wordt bovendien bedreigd door een windstiltegebied dat vanaf oostelijke kant komt aanzetten.

 

Grootste verliezer van het weekend is Delta Lloyd, dat terugzakte van een positie in de middenmoot naar de laatste plek. Delta Lloyd koos voor een uiterst oostelijke route, juist om het windstiltegebied te ontlopen dat nu komt opzetten. Zij hadden het weersysteem eerder verwacht en zullen er nu, in plaats van het te ontlopen, naar alle verwachting de meeste last van hebben van alle boten.

 

Inhaalrace

Bouwe Bekking is met de Telefonica Blue goed bezig met zijn inhaalrace. Waar hij voor het weekend nog een achterstand had van bijna 200 mijl, is die nu teruggebracht tot 46. Tussen de nummers twee en zeven is de afstand nog maar twintig mijl. Alleen Delta Lloyd heeft het moeilijk, met een achterstand van 31 mijl op nummer zeven Ericsson 4.

Last modified: 20 oktober 2008
Sluiten