Nieuws

Oceaanoversteek dankzij WAO-uitkering

Dat zeilen een verslavende bezigheid kan zijn onderkennen wij als Zeilen redactie. Echter, dat zeilers zo ver gaan om te kunnen blijven zeilen zoals de 57-jarige Graham Axford dat deed, is voor ons ook nieuw. De Engelsman heeft jarenlang de Engelse autoriteiten voor het lapje gehouden om zijn hobby te kunnen blijven beoefenen, zo blijkt uit onderzoek van de BBC.

11:17

4 november 2011

In 1996 verongelukt Afxord met zijn motor en wordt door rugproblemen arbeidsongeschikt verklaard. Naast een maandelijkse uitkering krijgt hij ook een appartement van de Londense deelgemeente Croydon. Gemakshalve vergeet hij te melden dat hij ook nog een huis in Frankrijk in eigendom heeft. Intussen blijft hij fanatiek zeilen op zijn kajuitzeiljacht.

Vijftien jaar lang ontvangt de man
arbeidsongeschiktheidsuitkeringen terwijl hij van het leven geniet in zijn zeiljacht, appartement en Frans buitenhuis. Regelmatig maakte hij tochtjes met zijn zeiljacht en stak in 2003 zelfs de Atlantische Oceaan over met zijn kajuitzeiljacht, aldus het onderzoek.

In zijn verdediging legt Axford uit dat de uitkering is gebaseerd op de uitspraak van medische professionals en dat voortdurende rugproblemen een oceaanoversteek niet per se uitsluiten. Een rug slijt, maar sommige gewoontes slijten nooit. (WP)

Foto: BBC

Last modified: 4 november 2011
Sluiten