Actueel, Nieuws

North Sea Regatta wil duurzaam evenement

14:27

De North Sea Regatta (NSR) wil met zicht op de toekomst een aantal ontwikkelingen doorvoeren. De NSR is dit jaar onderdeel van de nieuwe Nederlandse competitie voor ORC Sportboten en oefenterrein voor de deelnemers aan het WK J111 in Cork. Scheveningen is voor het eerst één van de internationale SB20 Grand Slam locaties en er wordt in 2016 geëxperimenteerd met finishen tussen de havenhoofden. De NSR is van 3 t/m 16 mei in Scheveningen.

Voor de zeilers van morgen

NSR2Het streven van de North Sea Regatta organisatie is om op alle fronten een duurzaam evenement neer te zetten. Het thema ‘de zeilers van morgen’ staat centraal tijdens het evenement. De eerste stappen zijn dat er worden geen zeilinstructies of andere documenten geprint, deze zijn online te vinden. De boegstickers komen niet terug om het milieu minder te belasten.

Wedstrijdleider in dialoog

De nieuwe wedstrijdleider Arend van Bergeijk wil zo veel mogelijk toekomen aan de behoefte van de deelnemers. Van Bergeijk: “Tijdens de regatta hoop ik met veel zeilers het gesprek aan te gaan over wat we beter kunnen doen en waar we het verschil kunnen maken voor ze. We willen het vooral nóg leuker maken, bijvoorbeeld door te testen met een harbour race, waarbij elke dag een andere klasse finisht tussen de havenhoofden van Scheveningen.”

“Daarnaast willen we transparant zijn in onze keuzes en beslissingen. We horen graag van de zeilers waar we op korte termijn, bij wijze van spreken morgen al, bepaalde zaken beter voor de zeilers kunnen organiseren. Iedereen mag zijn of haar ideeën met me delen.”

Kampioenschappen voor de kust van Scheveningen

NSRTijdens de NSR vindt het Nederlands Kampioenschap zeezeilen plaats in de klassen ORC1, ORC2, ORC3 en Double Handed en is er een Klasse Kampioenschap voor de ORC 4. Er wordt gevaren op 4 verschillende banen.

Onderdeel van internationaal SB20 Grand Slam

Sinds 2013 organiseert de SB20 klasse, naast het WK, een serie internationale wedstrijden voor haar zeilers. In 2016 is de North Sea Regatta één van de SB20 Grand Slam locaties! De klasse organisatie verwacht een groot internationaal deelnemersveld van 25 – 30 boten.

NSR 3ORC Sportboten klasse 

De Noordzeeclub start in 2016 in Nederland met een aparte competitie voor de ORC Sportboten. De ORC Sportboat class is een internationale klasse voor one-design kielboten; eenvoudig te vervoeren, weinig bemanning en hopelijk een groot deelnemersveld.  Onder andere de J-80, Maxfun 25 en Laser SB3 gaan tijdens de NSR voor het eerst de strijd met elkaar aan, in officieel competitieverband volgens de internationale (ORC) regels.

J/111 One Design Racing

Dit jaar start het J/111 One Design Racing. De eenheidsklasse zorgt voor een einde aan het ingewikkelde handicap-zeilen. Klasse voorzitter Paul Gladdines: “De North Sea Regatta telt mee voor het J/111 Benelux Championship en is voor de klasse een uitermate belangrijk evenement, omdat er gevaren wordt op stromend zout water. Vergelijkbare omstandigheden als bij het J/111 WK in Cork in augustus.”

Fotografie:
Sander van der Borch

Tags: , , , Last modified: 11 januari 2021
Sluiten