Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Norbert Sedlacek start recordpoging

14:12

De Oostenrijkse zeiler Norbert Sedlacek is begonnen met zijn recordpoging om de Noord-Atlantische Oceaan  over te steken in zijn 16-voets (4,90 meter) boot Fipofix. De wereldzeiler vertrok vanuit het Franse Les Sables d’Olonne, op weg naar New York.

Zware start

Start Norbert Sedlacek, FIPOFIXHet begin is meteen zwaar. Meer dan 3 meter hoge golven en meer dan 20 knopen wind geeft de recordpoging een extra uitdaging voor de Oostenrijkse zeiler. De recordpoging ‘Proof of Principle’ staat voor de ‘s werelds eerste poging om de Noord-Atlantische Oceaan over te steken in een 16-voets boot. Een non-stop singlehanded zeiltocht van oost naar west via de zuidelijke route, om vervolgens van west naar oost via de noordelijke route terug te keren in Frankrijk.

In 6-8 weken wil Sedlacek langs het Vrijheidsbeeld varen om aan te komen in New York Harbor. In mei 2014 zal hij de Noord-Atlantische Oceaan oversteken van west naar oost, om in de haven van Les Sables d`Olonne aan te komen. Honderden fans kwamen net voor het vertrek van Norbert Sedlacek naar Les Sables d’Olonne om hem een behouden vaart te wensen.

Risicovolle tocht

Voor de recordpoging legt Sedlacek ongeveer 8000 mijl af. Het kleine bootje biedt slechts 1,5 vierkante meter ruimte, die de zeiler onder andere moet beschermen tegen hoge golven en slecht weer. Sedlacek wil met zijn record bewijzen dat de combinatie van materiaalontwikkeling, persoonlijke ervaring, perfecte voorbereiding en uithoudingsvermogen bijna alles in zeilen mogelijk maakt.

Last modified: 13 november 2013
Sluiten