Nieuws

Noordzeerecordpoging afgebroken na materiaalpech

De poging van Harm Prins om het snelheidsrecord over de Noordzee terug te winnen is mislukt. Het team aan boord van VO60 Pleomax vertrok vrijdagochtend vanuit Lowestoft, maar moest opgeven door materiaalpech.

14:51

Vrijdagmiddag verscheen op de Twitterpagina van SailReport.nl het bericht dat de Pleomax het record niet ging verbreken. “Recordpoging Pleomax mislukt nadat het spival brak en de spi onder de boot kwam. Record blijft in handen van Team Delta Lloyd!”

19,5 knoop

In maart 2008 verbrak Prins voor het eerst het record, ook aan boord van Pleomax. Hij zeilde de afstand van 105 mijl tussen het Engelse Lowestoft en IJmuiden in een tijd van 5 uur, 59 minuten en 30 seconden. Een jaar later snoepte Team Delta Lloyd 23 minuten van die tijd af. Om het snelheidsrecord weer in handen te krijgen, moest Prins met zijn boot een gemiddelde snelheid halen van 19,5 knopen.

Groot verschil

Tussen Pleomax en Team Delta Lloyd zit een groot verschil. V60 Pleomax voer al mee met de Whitbread Around the World Race van 1997-1998 en is gebouwd om vooral aan de wind goede prestaties te leveren. VO70 Team Delta Lloyd is ongeveer acht jaar jonger en ontworpen met een breed en vlak achterschip, om op de ruimere koersen haar maximale snelheid te kunnen behalen. Saillant detail;Team Delta Lloyd voer tijdens haar recordpoging aan de wind en Pleomax voer op weg naar Nederland overwegend ruime wind.

Foto: Anusjka Martens

(MvS)

Last modified: 12 november 2010
Sluiten