Nieuws

Noord-Holland bereidt zich voor op hoogwater

De wind zal draaien naar een oostelijke richting

17:31

Foto: Cor Laffra

Daar was Henk opeens. Hij stormde letterlijk ons land binnen gisteravond en zorgde voor extra opstuwing van het al hoog staande water in het Markermeer. Vandaag deden wij een rondje langs enkele havens in Noord-Holland om te kijken hoe de situatie ter plekke was. Het lijkt nu nog enigszins mee te vallen. Met een paar hoge laarzen kun je nog naar de meeste steigers lopen. Rijkswaterstaat verwacht nog wel een stijging van tien à twintig centimeter de komende dagen. De wind zal dan draaien in oostelijke richting. Havens maken zich daarom klaar met zandzakken om de wateroverlast te beperken.

Monnickendam

Jachthaven Waterland in Monnickendam staat gedeeltelijk blank maar dat zorgt daar nog niet voor veel overlast. Alleen het speelveldje is verdwenen onder water. Wel verwachten ze daar nog een stijging dus iedereen houdt de voorspellingen goed in de gaten. Op hun Facebookpagina houden ze ligplaatshouders goed op de hoogte met waterpeilgegevens en geven ze vast een waarschuwing:

“Zuiderzeesteden en dorpen aan het IJsselmeer en Markermeer: maak je klaar voor volgende week met oostenwind en opstuwend water…

Hier houdt het pad naar de haven even op
Jachthaven Waterland

Hoorn

Ook in de Grashaven van Hoorn en net daarbuiten, zijn medewerkers druk bezig om zandzakken neer te leggen ter bescherming. Havenbewoner Robbert heeft zijn knalgele bijboot aan dek klaargelegd omdat hij verwacht dat hij daarmee de oversteek kan maken om zijn dagelijkse boodschappen te doen. Hij moet er wel om lachen:

“Ze komen overal vandaan om hier even te kijken naar het hoge water. Ik maak me er zelf niet druk om.”

Boten staan hoog en droog in de Grashaven
De overgelopen Grashaven in Hoorn. De straat staat al blank en woningen worden beschermd met zandzakken.
Beeld (c) Cor Laffra

Katwoude

In Katwoude is de toegang voor auto’s geblokkeerd omdat de parkeerplaats is ondergelopen. Maar buiten dat liggen de boten er prima bij en lijkt het daar erg mee te vallen.

Tags: Last modified: 4 januari 2024
Sluiten