Actueel, Nieuws

Nominaties Design Award METS

10:53

Uit de 116 producten die dit jaar zijn ingediend om mee te dingen naar de prestigieuze Design Award METS (DAME), zijn er 45 genomineerd voor het eindoordeel van de DAME Jury. Zij kiezen uiteindelijk zeven Categoriewinnaars en één Overall Winnaar. De DAME-winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Breakfast Briefing op de openingsdag van METS 2014 die plaatsvindt van 18 tot en met 20 november in Amsterdam RAI.

De DAME Award is in 1991 in het leven geroepen als prijs voor het best ontworpen product van METS. In 2014 benadrukt de wedstrijd opnieuw het belang van het ontwerp van alle maritieme producten, van functionaliteit tot uiterlijk en van verpakking tot eindproduct. De DAME jury kijkt ook naar de verwachte uitwerking van de inzendingen op de maritieme industrie, de geschiktheid voor het beoogde doel, het innovatieve niveau, de kosteneffectiviteit en de milieueffecten.

Aanmeldingen van over de hele wereld

Juryleden 2014In totaal zijn 116 producten voor de DAME competitie aangedragen door bedrijven uit 23 verschillende landen over de hele wereld. De 45 genomineerde producten zijn ingediend door bedrijven uit 16 verschillende landen. De Overall Winnaar en de Categoriewinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Breakfast Briefing op dinsdag 18 november om 08.00 uur, voorafgaand aan de opening van METS 2014. De Award die de Overall Winnaar ontvangt, is ontworpen door scheepsbouwkundig ingenieur Tony Castro, voormalig voorzitter van de DAME Jury, en weerspiegelt het internationale karakter van de wedstrijd. Producten die door de Jury als uitzonderlijk worden beschouwd, maar die niet tot winnaar van de betreffende categorie worden uitgeroepen, kunnen een speciale vermelding krijgen.

DAME-winnaars in nieuw Innovation LAB

Gedurende de beurs zijn alle winnende producten te zien bij de DAME presentatie in het nieuwe Innovation LAB, waar bezoekers met iPad-presentaties worden geïnformeerd over de producten. Op dezelfde wijze zijn alle genomineerde producten te bewonderen in de ingang van het Holland Complex (hal 9-10-11). Voor het eerst presenteren winnende bedrijven hun product tijdens de beurs op het nieuwe Innovation Stage, een onderdeel van het Innovation LAB.

Veel productontwikkeling

De voorzitter van de DAME Award Jury, Bill Dixon, besprak de kwalitatief sterke inzendingen en noemde het prijzenswaardig dat er opnieuw sprake is van een flinke productontwikkeling, terwijl de maritieme industrie al lange tijd worstelt met beperkte budgetten: “Het ontwikkelen van nieuwe, goed ontworpen en innovatieve producten is erg moeilijk als het gaat om relatief kleine productieaantallen. Toch hebben veel van de bedrijven die dit jaar genomineerd zijn problemen onder de loep genomen, een nieuwe manier bedacht om deze te tackelen en een veelbelovende oplossing gepresenteerd. Weer andere hebben manieren bedacht om het scheepsbouwers gemakkelijker te maken, door een meer geïntegreerde en eenvoudiger installatie.”

“De uitdaging om aan de wensen van de klant tegemoet te komen, wordt steeds groter”, vervolgde Bill. “Vandaag de dag zijn booteigenaren bekend met de intuïtieve gebruikersinterface op smartphone en tablet. Als ze op hun boten en superyachts stappen, willen ze niet geconfronteerd worden met ingewikkelde systemen. Eenvoudige, elegante ontwerpen met een samenhangende integratie zijn de toekomst, en dat is de boodschap die we met de DAME Award willen blijven uitdragen door de beste inzendingen in de schijnwerpers te zetten.”

DAME categorieën

De DAME Jury beoordeelt de inzendingen op het algemene ontwerp, bouwkwaliteit, functionaliteit en materiaalgebruik. Andere factoren die meespelen zijn originaliteit, ergonomie en prijs-kwaliteitverhouding. De geselecteerde producten worden onderverdeeld in zeven categorieën:

  1. Maritieme elektronica en aanverwante software
  2. Interieur, meubilair, materiaal en elektrische aansluitingen in kajuiten
  3. Maritieme uitrustingen, uitrustingen voor scheepswerven en gereedschappen & materialen voor scheepsbouw
  4. Dekuitrustingen, zeilen en tuigage
  5. Kleding en accessoires voor bemanning
  6. Reddings- en veiligheiduitrustingen
  7. Machines, aandrijvingen, mechanische en elektrische systemen & aansluitingen
Last modified: 29 oktober 2014
Sluiten