Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

NK Radiografisch zeilen in Blokzijl

09:52

RG65 2RG65

In de haven van Blokzijl wordt zondag het Nederlands kampioenschap in de RG65 klasse gevaren. Zo’n dertig radiografische zeilers zullen met elkaar strijden om de titel. Onder de deelnemers veel zeilers die ook met ‘echte’ boten wedstrijdzeilen.

Het radiografische zeilen speelt zich qua competities in de meeste klassen in de wintermaanden af. Zodra de grote boten in de winterstalling staan, worden de radiografische bootjes van de kast gehaald. Naar schatting tussen de 2000 tot 3000 zeilers houden zich ins Nederland met radiografisch zeilen bezig.
Net als bij het gewone zeilen zijn er veel verschillende klasssen, zoals de Laser RC, K-klasse, Micro Magic en de M-klasse.

Opmars

De RG65 is in Nederland een nog redelijk onbekende klasse, maar snel in opmars. De modelboot is in 1950 ontwikkeld door de Argentijn Juam Ghersi. Zijn idee was een goed zeilende modelboot te ontwerpen die ook nog evenvoudig te transporteren is.
Grote concentraties aan actieve RG65 zeilers zijn te vinden in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Laagdrempelig

De gedachte achter het Nederlands kampioenschap is om nieuwe zeilers te laten kennis maken met het varen met RG65’s. In Blokzijl zeilen enkele zogenaamde Dragon Force boten mee. Deze boot is speciaal ontwikkeld om het radiografisch zeilen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Zo ligt de verkoopprijs van een complete boot inclusief zender rond de 200 euro.
De wedstrijden beginnen zondag om 10.00 uur in de havenkolk van Blokzijl. Publiek kan de races vanaf de kades volgen. Maar ook uitgebreid informatie krijgen over het radiografisch zeilen.

Voor meer informatie: www.rg65.nl

Last modified: 25 oktober 2013
Sluiten