Nieuws

Nieuwe ISAF-rankings bekend

Nederland blijft uitstekend vertegenwoordigd in de top van het mondiale zeilen. De 470-mannen verdedigen hun eerste plek, Bouwmeester vertegenwoordigt een gouden toekomst en in bijna ieder klasse zijn toppers te vinden. 

12:29

Woensdag maakte ISAF de nieuwste wereldranglijsten bekend. Hoewel de lijsten worden gedomineerd door de traditionele landen, presteren de Nederlandse zeilers uitstekend. De top is weliswaar niet zo breed als in pure zeilnaties als Frankrijk of Groot-Brittanie, maar toch kan Nederland bogen op klassevolle vertegenwoordiging in bijna iedere olympische klasse.

 

Op de wereldranglijsten van de verschillende klassen vinden we onder andere een nummer een, een nummer twee en verschillende noteringen in de top tien. Hoe presteren de Nederlanders per klasse?

 

Mannen 470

Om te beginnen met de hoogstgenoteerde Nederlanders: de broers Sven en Kalle Coster staan, ondanks wat magere prestaties in de laatste tijd, onveranderd nummer een in het zware veld van de mannen 470. Met 4900 verzamelde punten verdedigen ze een redelijk ruime voorsprong op het team van de Israelische schipper Gideon Kliger en naaste belagers Fantela en Marenic uit Kroatie. De afgelopen Delta Lloyd Regatta verliep ondanks een mislukte medal race hoopvol voor het duo, dat twee keer deelnam aan de olympische spelen. Een goed resultaat op het WK in Scheveningen in juli moet mogelijk zijn.

 

Laser Radial

Het grote Nederlandse talent Marit Bouwmeester is op jacht naar de nummer een positie in de Laser Radial. Slechts 65 punten scheiden haar van de huidige nummer een van de wereld, de Belgische Evi van Acker. De 21-jarige, die streeft naar een gouden medaille bij de olympische spelen in 2012, wil naar eigen zeggen ‘de klasse domineren’. Bouwmeester liet zien dat ze de daad bij het woord kan voegen door in de Delta Lloyd Regatta van start tot finish te heersen en vijf van de elf races op haar naam te schrijven. Het is nog ver weg, maar wie nu, twee jaar voor de Spelen, een gokje wil wagen op een Nederlandse gouden medaille in Londen, vult best de naam Bouwmeester in.

 

Vrouwen 470

Lobke Berkhout heeft met stuurvrouw Lisa Westerhof voor ogen om net zo’n dominante factor in het vrouwenzeilen te worden als zij was met Marcelien de Koning. Vooralsnog vinden we de zeilsters terug op een zesde plaats, met ongeveer 450 punten achterstand op de zo begeerde eerste plaats. Na magere resultaten tijdens de laatste drie wereldbekerwedstrijden, vond het door topsportcoordinator Hessel Evertse van het Watersportverbond als ‘wonderteam’ bestempelde duo de weg omhoog terug. Ze wonnen zilver in Medemblik en zullen uitkijken naar het aanstaande WK in Scheveningen. Een team met veel mogelijkheden.

 

Mannen RS:X

Dorian van Rijsselberge houdt de Nederlandse eer hoog in het surfen. Hoewel de 22-jarige Nederlander een zeer matige Delta Lloyd Regatta afwerkte (plek 28), getuigt zijn achtste plaats op de wereldranglijst van klasse. De Texelaar won het evenement in 2009 en liet bij meerdere gelegenheden zien een uitstekende surfer te zijn. Hij lijkt definitief het stokje in deze klasse te hebben overgenomen van Casper Bouman en kan zich nog volop ontwikkelen richting 2012.

 

Vrouwen matchracen

Het is een rare situatie in het vrouwen matchracen. Voor dit nieuwe olympische onderdeel werden vorig jaar twee boten samengesteld, met als doel competitieve zeilsters voort te brengen voor 2012. Inmiddels heeft het Verbond, ondanks voor een eerste jaar bemoedigende resultaten, afscheid genomen van twee zeilsters, Mijke Lievens en Marja van Helden. Stuurvrouw Mandy Mulder blijft wel lid van de kernploeg. Talentcoach Klaartje Zuiderbaan vindt daarom haar naam terug op een tiende plek, waar een plek gereserveerd staat die is verdiend door het ontbonden team van Mulder. Het trio Westerhof, Bes en Van der Werf, dat nog wel compleet is, staat veertiende. 

 

Overige klassen

Marc de Haas staat op een respectabele zestiende plaats in de Laser, terwijl Rutger van Schaardenburg de toekomst vertegenwoordigt. Hij beeindigde de Delta Lloyd Regatta op een elfde plaats, met drie punten achterstand op een top tien notering. Op de wereldranglijst is hij twintigste. Pieter Jan Postma, net teruggekeerd van een rustpauze in zijn carriere, staat nog steeds achttiende op de ranglijst van de Finn klasse. De enige olympische klassen waarin Nederland niet is vertegenwoordigd in de top zijn de 49er, de vrouwen RS:X, de Star en het open matchracen.

Beeld: Sander van der Borch

Last modified: 4 juni 2010
Sluiten