Nieuws

Nieuwe inschrijving, oude bekende

Voor het eerst sinds 1994 verschijnt er een Nieuw-Zeelands team aan de start van de Volvo Ocean Race. Toenmalig winnaar Grant Dalton is teambaas van Emirates Team New Zealand op de Spaanse boot Camper.

11:33

Spaans schoenenconcern Camper heeft zich aangemeld voor de Volvo Ocean Race van 2011-2012. Emirates Team New Zealand gaat de campagne leiden. Het schip met de naam Camper, vaart onder auspiciën van zowel Royal New Zealand Yacht Squadron, als Real Club Náutico de Palma in Spanje. De Nieuw-Zeelander Grant Dalton staat weliswaar aan het hoofd, maar vaart zelf niet mee.

 

Oceaanracen

Teamleider Dalton heeft persoonlijk al zeven Whitbreads/VOR’s op zijn cv staan. Hij zeilde New Zealand Endeavour in 1993-1994 naar de overwinning in wat toen nog de Whitbread Race Around the World heette. Verder was Dalton onder andere bemanning op Flyer, waarmee de Nederlander Conny van Rietschoten in 1982 de eerste plaats behaalde

 

Emirates Team New Zealand doet regelmatig mee aan grote wedstrijden zoals de America’s Cup en won onlangs de Louis Vuitton Trophy. Het team heeft zich nog niet eerder laten zien in de wereld van het oceaanracen. Deelname aan de VOR is volgens Dalton een logische stap: “Diversiteit is één van onze doelen. Op deze manier blijft het team doelgericht en creatief.”

 

Nieuwe editie

Camper/ETNZ is afgelopen maandag aan de deelnemerslijst toegevoegd. Teams Italia 70, Groupama, Team Abu Dhabi en Puma Ocean Racing hadden zich al eerder aangemeld. Een zesde team dat zich heeft ingeschreven is nog onbekend. Het lijkt waarschijnlijk dat dit het grotendeels Spaanse team van Bouwe Bekking zal zijn. Volgens de VOR-organisatie zijn twintig andere teams bezig met voorbereidingen voor eventuele deelname.

 

De komende editie van de VOR zal starten in Alicante in de herfst van 2011. De finish is gepland in het Ierse Galway, in de zomer van 2012. De route voert de VOR-racers via Kaapstad (Zuid-Afrika), Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), Sanya (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Miami (VS), Lissabon (Portugal) naar Lorient (Frankrijk).

 

Kijk voor meer informatie op www.volvooceanrace.com.

 

Beeld: Chris Cameron/Volvo Ocean Race/EPA

Tekst: MvS

 

Last modified: 14 april 2010
Sluiten