Nieuws

Nieuwe examendatum voor Basiscertificaat Marifonie

In overleg met Agentschap Telecom is een nieuwe datum vastgesteld voor het Basiscertificaat Marifonie.

14:27

Het examen vindt plaats op 26 april en wordt door de VAMEX georganiseerd in Alkmaar, Eindhoven, Dordrecht en Zwolle. Inschrijven kan via onderstaande website. De inschrijving sluit op 16 april. Onder voorbehoud is er een daaropvolgende datum vastgesteld: 14 juni. Hiervoor kunt u zich na 26 april inschrijven via onderstaande website.

Toekomstplannen
VAMEX is van plan om het examen dagelijks op verschillende locaties aan te bieden. Deze locaties bevinden zich in Hoofddorp, Nieuwegein, Dordrecht en Zwolle. In de loop van de tijd gaat dit ook digitaal gebeuren.

Basiscertificaat verplicht
Op elk schip dat voorzien is van marifoon dient er ten minste één persoon aan boord te zijn die in het bezit van een bedieningscertificaat is. De overige opvarenden mogen onder toezicht en de verantwoordelijkheid van de bezitter van het certificaat de marifoon bedienen. Het bezit van dit basiscertificaat is voor het overgrote deel van de watersporters voldoende.

Meldings- en registratieplicht
Het is voor schippers al makkelijker om een marifoon aan boord te hebben. Zo hoeven zij sinds begin maart geen vergunning aan te vragen, maar geldt er een éénmalige meldings- en registratieplicht. Hierdoor hebben schippers minder last van bureaucratie en hoeven ze minder te betalen. Ook is het mogelijk om via internet aan te melden. “De overgang van vergunning naar registratie bespaart de vergunninghouders in totaal ruim 3,8 miljoen euro aan leges, waarvan bijna 2,3 miljoen voor de pleziervaart. Daarnaast hoef je niet meer ieder jaar opnieuw dezelfde vergunning aan te vragen,” aldus staatssecretaris Heemskerk van economische zaken.

Tekst: José de Jong

Last modified: 14 maart 2008
Sluiten