Nieuws

Nieuwe zeilen voor Zoef

13:37

Slechts met vereende krachten krijgen we nog snelheid uit de Dacron-zeilen van Zoef, dus het is tijd voor iets beters. Bestand tegen toergebruik, maar goed genoeg om menig grotere boot achter je te laten. In samenwerking met North Sails rusten we Zoef uit met naadloze 3d-gevormde zeilen van 3Di Nordac.

Zakdoeken eraf

Eind augustus wordt het pakket geleverd. Ieder zeil in z’n eigen zak, netjes gelabeld en voorzien van een buyers package met specificaties, zeillattenwipper en inbussleutels in een Britse maat (goed bewaren!). We monteren het stevige doek en maken een afspraak met Nic Bol van North Sails, voor wat tips en trucs. Zijn allereerste advies luidt: “Ga eerst een paar keer het water op. Dan leer je de zeilen al een beetje kennen.”

3Di erop

Zo gezegd, zo gedaan. Een paar weken later steken we bij Jachthaven Waterland van wal met Nic Bol aan boord. We hijsen de zeilen en varen de Gouwzee uit. Wat staat dat er mooi op. In vergelijking met de oude zeilen is dit een aluminium vliegtuigvleugel. Het doek is wat zwaar voor zo’n kleine boot, maar we worden er erg blij van. Ken je het gevoel dat je overstag bent gegaan maar dat de zeillatten nog moeten omklappen? Dan zie je het profiel van het zeil heel duidelijk. Het is alsof het zeil nu één grote zeillat is. Het klappert nauwelijks, met uitzondering van het voorlijk zit er geen rimpeltje in. Dat komt omdat het uit een stuk is gemaakt. “Heb je de zeillatzakken gezien?” vraagt Bol. We speuren aan weerszijden van het zeil rondom de zeillatten. “Mooi he, die zitten er gewoon in.” Verrek, dat kun je in zo’n laagjessysteem natuurlijk ook gewoon verwerken. Het valt ons nu ook pas op dat er geen hoekverstevigingen in zitten. Alle polyester tapes komen samen bij een rvs kous.

Zeilen 12/2018

In het decembernummer staat het hele artikel over de nieuwe zeilen van Zoef. Daarin vertellen we je ook hoe het inmeten van de zeilen is gegaan en doen we verslag van een bezoekje aan de zeilfabriek van North Sails in Amerika. Je leest het allemaal in Zeilen 12/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Tekst: Marinus van Sijdenborgh
Omslagfoto: Ben Rutte

Tags: , , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten