Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nieuwe kansen Hydroptère

13:21


De recordbrekende vliegboot Hydroptère van Alain Thébault kan hopelijk snel vertrekken naar Hawaii. De Franse draagvleugeltrimaran wacht al vanaf juni 2012 aan de Amerikaanse westkust op een geschikt weervenster om in recordtijd naar Hawaii te kunnen vliegen. Intussen is Hydroptère ook tussen San Francisco en officiële uitvalsbasis Los Angeles heen en weer gevaren.

Begin mei maakte Thébault bekend dat de Prins Albert II van Monaco Stichting het project zal ondersteunen. Eerder dit jaar werd ook champagnehuis Mumm aan de sponsors toegevoegd. De maand mei geldt als aftrap voor de recordpoging 2015.

Perfecte weersomstandigheden

De perfecte weersomstandigheden waar het Hydroptère-team op zit te wachten zijn maar een paar maanden per jaar mogelijk. Jacques Vincent, co-schipper van de boot, licht toe: “de ideale periode begint in juni, gaat door in juli en eindigt in augustus. In die maanden schuift het hogedrukgebied op naar het noorden en worden lagedrukgebieden zeldzaam. Bij voorkeur moet het hoog dan nog iets naar het westen liggen, zodat de deining bij de Amerikaanse kust meevalt.” Als alle omstandigheden meewerken, kan Hydroptère een zo snel mogelijk een zo kort mogelijke route naar Hawaii varen.

Tweede generatie

Met de huidige Hydroptère hoopt Thébault het record op het Transpac-traject (Los Angeles – Honolulu) te breken. Een tweede generatie Hydroptère is in ontwikkeling voor een Atlantisch record. Hydroptère 2 moet 70 voet worden en is ontworpen met een vast vleugelzeil. Voor andere records, niet op open zee, is de Hydroptère Rocket bedoeld.

Hoe werkt het?

Infographie_Hydroptere_DCNS_UK

Last modified: 31 mei 2015
Sluiten