Nieuws

Nico Budel zendt MAYDAY uit

Nico Budel, de Nederlandse deelnemer aan de Portimão Global Ocean Race, heeft gisteren een MAYDAY-bericht uitgezonden. Toen de solozeiler zijn epirb aanzette, bevond hij zich diep in de zuidelijke Indische Oceaan, 240 mijl ten noordnoordoosten van de Crozet Eilanden.

De 69-jarige Budel heeft problemen met de kantelkiel van zijn Open 40 Hayai. De loden bulb is zo’n twintig graden gedraaid ten opzichte van de koolstof vin. Breekt de bulb af, dan zou dat kunnen betekenen dat Hayai kentert – een levensbedreigende situatie.

De raceleiding vroeg of de Belg Michel Kleinjans rechtsomkeer wilde maken om Budel te helpen. Kleinjans aarzelde niet en keerde de boeg van zijn Roaring Forty naar het westen. Maar de vijfhonderd mijl die hij zou moeten laveren naar de positie van Hayai waren een brug te ver. Het koopvaardijschip CSK Radiance is sneller ter plaatse.

Volgens de laatste berichten heeft Kleinjans zijn oostelijk koers hervat. CSK Radiance is vermoedelijk morgenmiddag (plaatselijke tijd) bij Hayai om de schipper van zijn gehavende racer te redden.

11:43

Last modified: 29 december 2008
Sluiten