Nieuws

New Yorkse rechter: Spaanse Cup-uitdager niet bonafide

Op 27 november stelde een New Yorkse rechter de Golden Gate Yacht Club in het gelijk. De Challenger of Record (zeg maar de officiële Cup-uitdager) Club Náutico Español de Vela is niet bonafide. Société Nautique de Genève, de club achter Alinghi, moet nu de Golden Gate Yacht Club, de club achter BMW Oracle Racing, accepteren als Challenger of Record.

13:08

De rechtszaak, aangespannen door de club uit San Francisco, draaide om de vraag of Club Náutico Español de Vela nu wel of niet een echte zeilclub is. Alinghi richtte de club op om, zo beweert de Golden Gate Yacht Club, buitensporig veel controle te houden over de volgende America’s Cup. De Challenger of Record heeft veel invloed op de totstandkoming van het wedstrijdreglement. De rechter stelde de Amerikaanse club in het gelijk, omdat Club Náutico in het verleden nooit zeilwedstrijden organiseerde. Dat is een eis die gesteld wordt in de Deed of Gift, het oorspronkelijke wedstrijdreglement van de America’s Cup. 

Vooruitlopend op de rechterlijke beslissing kondigde ACM, het organisatiebureau van Alinghi, vorige week al aan dat de volgende America’s Cup niet in 2009 verzeild zal worden. Het is nog onduidelijk wanneer het volgende evenement plaats zal vinden en in welke boten er gevaren wordt. De nieuwe Challenger of Record, de Golden Gate Yacht Club, zal de komende periode met de Geneevse club om tot overeenstemming te komen.

Last modified: 30 november 2007
Sluiten