Nieuws

Net als thuis

Moody 43 Deck Saloon: dé vervanger voor een huis op de wal?

09:09

Eind 2020 hakten Dirk en Janny Schermer de knoop door: ze verkochten hun huis en namen hun intrek op een Moody 43 Eclipse Deck Saloon. Volgens hen dé ideale boot om op te wonen en mee te zeilen. Hoe bevalt het boordleven na een jaar varen en 2500 zeemijl?

Laat ’m maar een beetje lopen, Peet!” Mijn vader staat naast me, leunend tegen de salontafel. Zojuist heb ik het roer van hem overgenomen. Door de bak­ boord zijruit schijnt een waterig zonnetje naar binnen. Het IJsselmeer is vriendelijk maar fris, op deze novemberdag. Vanuit Lemmer zeilen we aan de wind langs de Friese kust van Gaasterland. Met de 12 knopen wind is het goed toeven achter glas. Het glooiende landschap achter de Steile Bank doet me, met een beetje verbeeldings­ kracht, denken aan de Deense kust. “Het is net alsof we op de Oostzee varen,” merkt mijn moeder op. Zij zit aan de hoge kant op de kajuitbank aan de tafel en geniet van een kop koffie. Ik draai het roestvrijstalen stuurwiel iets naar stuurboord. De snelheid loopt op: 5,4… 5,9. Voor het eerst in jaren zeil ik weer eens met mijn ouders mee.

Altijd zicht op water

Vorig jaar rond deze tijd verruilden mijn ouders hun huis en hun trouwe Pionier 930 voor deze Moody 43 Eclipse Deck Saloon, Bluster. “We wilden meer gaan reizen en leven met minder spullen, zonder direct in te leveren op comfort. Het schip moest dus geschikt zijn om langere tijd aan boord te verblijven en om mee te reizen. “Die keuze is voor iedereen anders,” weet mijn vader als geen ander. “Als zeilmaker kom ik regelmatig aan boord bij zeilers die op hun schip wonen. Dat zijn meestal vertrekkers of terugkomers. Zij maken de keuze voor een schip op basis van hun reisplannen; het wonen aan boord in Nederland, voorafgaand of na de reis, vind ik bij veel schepen niet optimaal. Wij zochten echt een zeiljacht om ons huis te vervangen, los van het feit of we er wel of niet mee op reis gaan. We zijn nou eenmaal het gelukkigst op het water. Hiervoor woonden we áán het water, maar dat was blijkbaar niet voldoende.”

Janny heeft de koffie op en stuurt de boot op snelheid.

Wooncomfort

Wonen op het water, dat betekent in Nederland dat de boot ook in de winter aangenaam moet zijn. De keerzijde van comfort is dat het de zeileigenschappen in de weg kan staan. “De boot moest wel goed zeilen. Als we daar zin in hebben, willen we gewoon op een zaterdag zonder al te veel moeite naar de andere kant van het IJsselmeer zeilen, om vanuit onze woonkamer te genieten van het nieuwe uitzicht.”

Zeilen 04/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Van welke woongemakken is de deck saloon voorzien? Wat vindt het stel ‘een van de belangrijkste aspecten van ‘het aan boord wonen’? Wat is zo ongeveer de enige aanmerking op de boot? Wanneer zet Dirk charmante oorbeschermers op zijn hoofd? Waarom hebben ze voor dit type schip gekozen? En wat wordt bedoeld met ‘waar je huis woont’? Je leest het allemaal in Zeilen 04/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 20 april verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Peter, Dirk en Janny Schermer
Tekst: Peter Schermer

Last modified: 11 april 2022
Sluiten