Nieuws

Nederlandse Ynglings op achterstand

Na drie dagen zeilen doen de Nederlandse dames het niet al te best op het WK Yngling in Miami. Met als hoogste positie een veertiende plek voor Mulder, Faber en Witteveen hebben de zeilsters in de laatste vijf races nog wat goed te maken.

11:16

Het doel van de race is het behalen van een kwalificatie voor de Olympische Spelen. Op dit evenement is maar plaats voor vijftien teams. Tien hiervan zijn al bepaald bij het WK van vorig jaar. De landen zelf mogen hun team bepalen. China is als gastland ook al verzekerd van een plaats. De laatste vier plaatsen gaan naar de top vier van dit WK. 

Top vier
Tot nu toe bestaat die top uit GBR 12 (13 punten), GER 261 (22 punten), AUS 59 (25 punten) en FRA 9 (31 punten). Daarvan heeft alleen Frankrijk als land nog geen nominatie. Verder is dit voor Noorwegen, Griekenland, Canada, Denemarken en Japan de laatste kans om aan de Spelen mee te mogen doen. Nederland heeft zich bij de OCR (Olympic Challenge Regatta) al geplaatst.

Ontevreden
Bondscoach Maurice Paardenkooper is niet tevreden met de resultaten. “De prestaties vallen behoorlijk tegen. Terwijl we de afgelopen weken heel goed getraind en gepresteerd hebben. Maar we hebben deze weersomstandigheden onderschat. Elke dag staat er veel wind. Wij zijn misschien wel een beetje te ver doorgeschoten met te focussen op de omstandigheden van China, waar heel weinig wind staat. Daar hebben we de hele winter op getraind.”

Annemieke Bes, die Nederland ook al in Athene vertegenwoordigde, deelt deze visie. “Ik denk dat we niet op deze omstandigheden hadden gerekend. Onze focus is helemaal op de Olympische Spelen gericht, waar heel weinig wind staat. Dus we zijn niet de snelste en komen iets tekort. Als we dan ook niet goed starten lukt het ons niet om, met deze veranderlijke wind, direct goed te liggen om de juiste slagen te kunnen maken. Dan willen we daarna teveel om weer in te halen en dan neem je teveel risico en zo laten we het liggen. We weten dat we het kunnen en hebben er alle vertrouwen in, maar vanavond moeten we dan wel die knop omzetten.”

Laatste races
Buiten de veertiende plek voor NED 1 staan na zes races NED 350 (Thies, Wierenga en Heerema) op een zestiende en NED 111 (Groenveld, Bes en Kampen) op een negentiende plek. Zij staan respectievelijk 18, 20 en 24 punten achter op RUS 4, de nummer tien.  Met nog vijf races te gaan, staat er veel op het spel. Als de Nederlandse kernploegen vandaag en morgen goed zeilen en bij de top tien terecht komen, kunnen ze aan de Medal Race van 15 februari meedoen. Punten van de Medal Race tellen dubbel en daarom kan er nog veel veranderen.

Tekst: José de Jong
Foto’s: EPA

m18z3f2sktcu

Last modified: 15 april 2008
Sluiten