Nieuws

Nederlandse dubbelslag op WK Yngling

Maarten Jamin uit Joure, middenman Gert-Henk Bakker (Sneek) en voordekker Jansje Hofstra (Oppenhuizen) zijn wereldkampioen in de Ynglingklasse geworden op de Mondsee in Oostenrijk. Het is voor het eerst dat een Nederlandse ploeg in deze klasse de wereldtitel wint. Op de tweede plaats eindigde het Sneeker team Tom Otte, Marijke van Dijk en Esther Otte.

07:53

Maarten Jamin uit Joure, middenman Gert-Henk Bakker (Sneek) en voordekker Jansje Hofstra (Oppenhuizen) zijn wereldkampioen in de Ynglingklasse geworden op de Mondsee in Oostenrijk. Het is voor het eerst dat een Nederlandse ploeg in deze klasse de wereldtitel wint. Op de tweede plaats eindigde het Sneeker team Tom Otte, Marijke van Dijk en Esther Otte.


Team Jamin (NED 322) hoefde op de slotdag niet meer in actie te komen. Na negen races en een solide serie van 1-11-2-3-2-5-6-2-2  (31 punten) kon de overwinning de Friese zeilers niet meer ontgaan. Met de dnc (did not compete) van zaterdag pakten ze wereldtitel met 44 punten.
Team Otte (NED 328) scoorde 2-20-1-2-4-8-10-17-8-8/60 punten.
Hidde Jan en Mark Haven en Allard Nooitgedagt (NED 285) waren het derde Nederlandse team in de top 10. Met 122 punten eindigen ze op de 9de plaats. 


Maarten Jamin maakte in 2001 de overstap uit de 16 m2 klasse naar de Yngling. In dat jaar nam zijn zeilvereniging, de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS), acht boten van deze klasse in de vaart. Zo kon team Jamin zonder grote investeringen meedoen aan wedstrijden. Het afgelopen seizoen kwam er een nieuwe Mader Yngling en daarmee is nu de wereldtitel behaald.


De strijd in de Yngling-klasse in Nederland is met de komst van de clubboten van de KWS en met de inzet van het Volvo Talentplan zeer sterk geworden. Voor het Volvo Talentplan zijn inmiddels tien nieuwe Mader Ynglings besteld. Die worden ingezet bij Nederlandse zeilverenigingen om zo de jeugdige zeilers een kans te geven om op hoog niveau ervaring op te doen. Daarnaast worden ook Ynglings in gebruik gegeven aan teams die voldoen aan de eisen die gelden binnen het Volvo Talentplan, te weten: gemotiveerd, getalenteerd maar niet gefortuneerd. Door deze inzet zijn Marije Faber en Brechtje van der Werf inmiddels geselecteerd voor de nationale kernploeg.

Last modified: 25 juli 2005
Sluiten