Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse zeilers redden Hongaarse kanoër

14:34

Hongaarse oceaanzeiler

Hongaarse oceaanzeilerAfgelopen nacht (Nederlandse tijd) heeft op Antigua de bemanning van het Nederlandse zeiljacht Anna Sophia de Hongaarse oceaankanoër Gábor Rakonczay meer dood dan levend uit zijn bootje gehaald. De man was onderweg van Europa naar het Caribisch gebied in een poging als eerste de Atlantische Oceaan over te peddelen in een kano. Dit meldde zojuist onze correspondent Annelies van Ruitenbeek, co-schipper van de Anna Sophia.

Hongaarse oceaanzeilerAfgelopen nacht (Nederlandse tijd) heeft op Antigua de bemanning van het Nederlandse zeiljacht Anna Sophia de Hongaarse oceaanroeier Gábor Rakonczay meer dood dan levend uit zijn kano gehaald. De man was onderweg van Europa naar het Caribisch gebied in een poging als eerste de Atlantische Oceaan over te peddelen in een kano. Dit meldde zojuist onze correspondent Annelies van Ruitenbeek, co-schipper van de Anna Sophia.

Zestig dagen op zee
Op de website van de Anna Sophia zegt de avontuurlijke peddelaar: “Ik was zestig dagen op zee, na twee weken al kapseisde de boot, ik heb geen apparatuur meer, niemand weet waar ik ben, hebben jullie een telefoon, ik moet mijn vrouw en familie bellen.”

Uitgeput
Via de satelliettelefoon doet Annelies haar relaas: “We liggen bij Antigua voor anker als we een uitgeputte man zien die zijn kano zwalkend onze kant op probeerde te krijgen. We hebben hem geholpen veilig aan te komen. Op onze vraag waar hij vandaan kwam, antwoordde hij: Las Palmas. We waren met stomheid geslagen.”

Gabor aan de rookworst

Record
Met een onvervalste Hollandse rookworst en een koel biertje wordt Gabor weer op de been gebracht. Zodra het nieuws van zijn aankomst bekend is, worden Annelies en haar man Jan overstelpt met telefoontjes uit Hongarije. Daar blijkt de veilige aankomst van Gabor wereldnieuws te zijn. De Hongaar is als eerste peddelend in een kano de Atlantische Oceaan overgestoken. “Het blijkt dat we een echte primeur hebben. Ik heb nog nooit zoveel Hongaarse journalisten aan de lijn gehad.”

Verslag
Op de website van de Anna Sophia (www.annasophia.nl) staat een uitvoerig verslag van de opmerkelijke ontmoeting met de jonge Hongaar die eerder de 640 mijl tussen Lagos in Portugal en Las Palmas op de Canarische Eilanden in zestien dagen peddelend aflegde.

Last modified: 29 maart 2012
Sluiten