Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse Tallships arriveren in Australië

17:27

In de voetsporen van de 400 jaar oude specerijenhandel is de vloot van de Dutch Tall Ships aangekomen in Fremantle, aan de Australische kust. Met hun karakteristieke witte zeilen aan de horizon kwam de Nederlandse vloot, bestaande uit driemastschoener Oosterschelde, de Bark Europa en logger Tecla, in Australie aan.

AankomstIn september vorig jaar begon het avontuur. Eerst werd Brazilië, Antarctica, Zuid-Amerika, Zuid Afrika en Mauritius bezocht om vervolgens koers te zeten naar Down Under.

Een tocht met risico

In de tijd van de eerste specerijschepen uit Amsterdam voeren de schepen naar een bestemming waar de wind hen heen bracht. Onder bemanningen was een reële angst dat ze het einde van de wereld zouden bereiken en zouden verdwijnen. Hoewel de vloot in de huidige tijd nog steeds niet bang hoeft te zijn om van de aarde af te vallen, nemen de schepen het zo nu en dan nog steeds op tegen de uitzonderlijke krachten van de natuur.

De schepen gaan op expeditie langs de gevaarlijke kust op de plek waar VOC schip Batavia aan de grond is gelopen. Het verhaal van Batavia is wereldwijd bekend en nauw verbonden met de Australische kust. Gedurende haar eerste reis is het schip aan de grond geraakt op de Abrolhos Islands in 1629. De gevaarlijke kust heeft tientallen schepen geëist, maar het verhaal van de Batavia is ongeëvenaard vanwege de muiterij tussen de overlevenden.

Aankomst van Tecla in FremantleVervolg van de route

De vloot vertrekt op 3 augustus voor de 12-daagse reis naar de Abrolhos Islands en vaart daarna langs verschillende Australische havens zoals Adelaide, Melbourne, Hobart en Sydney.

Voorlopig is de Dutch Tall Ships vloot nog een tijd onderweg, de schepen komen in de zomer van 2014 weer terug in Nederland. Iedereen aan de wal kan de schepen volgen en de logboeken lezen op www.dutchtallships.com

Last modified: 29 juli 2013
Sluiten