Actueel, Nieuws

Nederlandse surfsters helpen kinderen

12:17

Ingrid Bakker en Esther de Geus hebben allebei een passie voor windsurfen, sporten op professioneel niveau en zijn daarbij bloedfanatiek. De twee jonge surfsters zetten zich in als Sportambassadeur voor de 1We Playgrounds van 1We – Een Wereld Idee. Hiermee proberen zij op een sportieve manier steun te bieden aan kinderen in ontwikkelingslanden.

Kinderen een kans bieden

Indgrid Bakker en Esther de GeusVolgens Ingrid en Esther is sport belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. De twee gaan hun surfreizen daarom ook inzetten voor de promotie van de 1We Playgrounds, onder het motto ‘Say YES to Play’. Met de campagne moeten sportvelden in de sloppen van Bangladesh, Brazilië en Burundi kinderen spelenderwijs de kans bieden om zich te ontwikkelen.

“Als mijn wieg in één van deze landen had gestaan, zag mijn leven er heel anders uit”, realiseert Ingrid zich. “Sowieso heb je als meisje daar veel minder perspectief, maar dat geldt voor elk kind wel. Als de zorg voor eten en schoon drinkwater het belangrijkste in je leven is, heb je weinig anders om over te dromen.”

Surfbabes met een missie

De twee surfbabes begonnen allebei als kind al met de watersport. “Vanaf mijn tiende is het mijn lust en mijn leven”, zegt de 24-jarige Ingrid, die inmiddels haar master Privaatrecht op zak heeft. “In 2008 werd ik gescout voor een van de Nederlandse jeugdteams voor catamaran. Tot 2013 heb ik fanatiek gezeild. Toen bleek dat ik niet kon meedoen aan de selectie voor de Olympische Spelen in 2016, heb ik mijn oude liefde weer opgepakt. Surfen is gewoon het allerleukste dat er is.”

De 23-jarige Esther en haar tweelingzus Lilian de Geus – die nu deel uitmaakt van de Delta Lloyd Kernploeg – leerden het windsurfen van hun broers tijdens vakanties aan het Gardameer in Italië. Haar droom is wereldkampioen worden. “Op mijn twaalfde stond ik voor het eerst op de plank. Al snel kocht ik van mijn spaargeld een tweedehands setje. Nu surf ik in de internationale slalom-klasse en reis ik voor wedstrijden de hele wereld over. Tussen de bedrijven door studeer ik Bewegingswetenschappen.”

Net als Ingrid kan ook Esther zich een leven zonder de vrijheid die ze heeft, niet voorstellen. “Vrijheid en sport bepalen mijn geluk. Niet kunnen sporten is voor mij dus ondenkbaar. Het is een belangrijk aspect in mijn persoonlijke ontwikkeling geweest. En nog steeds helpt het me verder. Dat is ook precies de reden dat ik me als 1We Sportambassadeur inzet.”

U kunt de surfbabes steunen in hun sportieve plan. Bij een donatie van minimaal € 15 krijgt u het originele Say YES to Play-polsbandje cadeau. Meer informatie kunt u vinden op www.sayyestoplay.org

 

Last modified: 20 januari 2015
Sluiten