Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse Lasers goed van start op WK Santander

09:53

De Nederlandse laser-zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg kwamen goed uit de startblokken tijdens het ISAF WK Zeilen in olympische klassen. Marit Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg wonnen beide de tweede race van de dag. Nicholas Heiner pakte een derde plaats in de eerste manche. Er stond uiteindelijk een lichte zeewind van maximaal tien knopen.

Marit Bouwmeester

Marit BouwmeesterBouwmeester staat op een vierde plaats in het tussenklassement. “Ja, was wel een goede dag, een tricky plek om te varen, niet zo veel wind , heel veel stroming. Ik ben wel happy eigenlijk, het is een evenement waar je zo constant mogelijk moet varen. Je kan op de eerste dag het niet winnen, maar wel verliezen.

“Je voelt voor elke race spanning. We hadden stroom mee op de startlijn, das ook een soort kamikaze. Ik weet het niet echt, ging wel goed dus niet meer dan normaal. Een achtste plaats en een eerste plek. Totaal zes dagen racen, met een rustdag in het midden. Hopelijk hebben we de komende twee dagen wind dan de rustdag. Goed begin.”

Spanning in de Laser mannen-vloot

Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner zijn trainingspartners die in Santander beide vechten om dat ene exclusieve ticket naar Rio 2016. Van Schaardenburg kan op dit WK de deur dichtgooien voor Heiner maar dan moet Van Schaardenburg op een vijfde plaats eindigen op dit WK. Aanvullende eis is dat de concurrentie, in dit geval Nicholas Heiner, dan buiten de top tien van dit WK dient te eindigen.

Voorlopig gaat die strijd gelijk op na de eerste dag. Er staan nog minimaal acht races op de agenda. Dus er kan nog heel veel gebeuren. Heiner zal er in ieder geval alles aan doen om in de top tien te eindigen om zijn ‘Road to Rio’ te continueren.

Rutger van SchaardenburgVan Schaardenburg best tevreden

“Ik ging lekker ontspannen van start. Ik was goed boven, daarna maakte ik een paar fouten. Ik werd vijftiende, ik kan dat niet meer corrigeren. Die punten staan. Het enige wat ik kan doen is niet meer dat soort fouten maken en dat lukte in race twee.”

“Tweede race was ik goed weg. Vanaf de bovenboei aan de leiding gegaan en winnend afgerond. Ik baalde wel van die 15de plek in de eerste race. Maar al met al het waren moeilijke omstandigheden vandaag, ik ben hier best blij mee.”

Planning evenement

Nicholas HeinerVandaag komen de windsurfers voor het eerst in actie. Op zondag starten ook de 470 zeilers en op maandag komt de rest van de ruim 1.250 zeilers in actie. De Laser-zeilers hebben dan een eerste rustdag. De eerste medalraces worden gevaren vanaf donderdag 18 september.

In de Laserklasse bij de mannen doen bijna 150 zeilers mee, verdeeld in drie velden. Bij de dames zijn 120 zeilsters ingeschreven en die varen in twee groepen. Na vier wedstrijden worden deelnemers ingedeeld in gold, silver en bronze groep voor de finales. Bij meer dan vier gezeilde races mogen de zeilers hun slechtste resultaat schrappen. De beste tien van de finales plaatsen zich voor de afsluitende medalrace.

 

 

Fotografie: Richard Langdon

Last modified: 13 september 2014
Sluiten