Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse klassiekers winnen in Australië

10:52

Nederlands drie oudste klassieke zeilschepen maken een gezamenlijke tocht langs de drie grote kapen. De zeilschepen Oosterschelde, Bark Europa en Tecla zeilen langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn. Onderdeel van deze wereldreis is een race tegen andere internationale Tallships. In de Australische wateren werd voor het eerst een dergelijke wedstrijd georganiseerd. De Nederlandse schepen treden in de voetsporen van ontdekkingsreizigers als Abel Tasman en Cornelis de Houtman en doen hen eer aan. De Bark Europa wist als eerste over de finishlijn te komen en kort daarop volgde het Nederlandse schip Tecla.

Europa haalt Oosterschelde in, Tasman Sea. Eric KestelooEnerverende strijd

De Nederlanders waren meteen goed van start. In de eerste helft van de race werden de eerste drie plekken door rood, wit en blauw gekleurd. Later veel pech voor de Oosterschelde. Een flinke weersverandering leidde tot twee gescheurde zeilen. Na een terugval in het wedstrijdveld moest de Oosterschelde zich uiteindelijk terugtrekken vanwege de spiegel die ontstond door gebrek aan wind. De veranderingen in het weer zorgde voor werk voor de bemanningen. Zeilen wisselen, zeilen bij of zeilen eraf om zo veel mogelijk snelheid in het schip te houden. De schepen wisselden behoorlijk van positie, wat zorgde voor een spannende strijd. De Bark Europa liet zich van haar beste kant zien en wist als eerste over de finishlijn te varen. De Necla bevond zich toen nog 31 mijl achter de Bark Europa, maar wist als tweede te eindigen. De derde plek werd veroverd door de Spirit of New Zealand.

Kaap Hoorn

De regatta is het laatste onderdeel van het bezoek aan Australië en Nieuw Zeeland. Eenmaal in Auckland starten de schepen met hun voorbereidingen aan hun tocht naar Kaap Hoorn. Een lange reis over de Grote Oceaan van ongeveer 5400 zeemijlen, waarbij de schepen in de klassieke tocht Kaap Hoorn ronden. De laatste 3000 mijlen leggen de schepen af zonder motor. De zeilen worden gezet zodat de schepen van 50 graden zuid in de Grote Oceaan, naar 50 graden zuid in de Atlantisch oceaan rond Kaap Hoorn varen.

Meezeilen

Na Kaap Hoorn splitsen de schepen. De Oosterschelde en Bark Europa vertrekken naar Antarctica, de Tecla zeilt naar de Oostkust van Zuid-Amerika. Voor de reis naar de prachtige gebieden van Antarctica zijn op beide schepen nog plaatsen beschikbaar voor opstappers die mee willen zeilen. De bestemmingen South Georgia en het Antarctisch Schiereiland herbergen veel dierenleven en prachtige vergezichten. Aan boord zijn ervaren gidsen die ter voorbereiding presentaties over onder andere het dierenleven en geologie in het gebied geven.

De Tecla zet na Kaap Hoorn zeil naar Buenos Aires, Argentinië. Het schip bezoekt de warmere wateren met als doel het Braziliaanse Carnaval en vaart vanaf Buenos Aires naar Santos, Brazilië. Deze reis is een tropische ervaring met overnachtingen in prachtige baaien. Als u mee wilt varen over de eeuwenoude Nederlandse handelsroutes kunt u contact opnemen met info@dutchtallships.com

 

 

Last modified: 23 oktober 2013
Sluiten