Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse draagvleugelcat Gunboat G4 vliegt uit

13:25

Gunboat G4 rendering 2De door Holland Composites gebouwde Gunboat G4 vertrekt binnenkort naar het Caraïbische eiland Sint Maarten. Ter plaatse wordt de boot getuigd en te water gelaten.

De Gunboat G4 is de eerste productie toercatamaran met draagvleugels ter wereld. De volledig van koolstofvezel en epoxy gebouwde boot is ontworpen door het DNA design team onder leiding van Pieterjan Dwarshuis, mede-eigenaar van Holland Composites. De composietfabrikant uit Lelystad bouwt al langer A-cats, die ook zijn uitgerust met draagvleugelzwaarden.

Gunboat G4

De G4 is ontworpen en gebouwd in opdracht van het Amerikaanse Gunboat, dat eigendom is van Peter Johnstone, wiens familie bekend is geworden als bouwers en ontwerpers van J/boats. De catamaran weegt tegen de drie ton en is voorzien van V-vormige zwaarden en T-roeren. In de kajuit is slaapplaats voor vier personen en zitplaats voor minimaal zes. In de rompen zijn nog twee slaapplaatsen en een toilet geplaatst. Een meubel in de kuip voorziet in een kooktoestel met alcoholbranders.

De boot moet vanaf een knoop op 17 kunnen ‘vliegen’, maar de zwaarden kunnen ook zo worden getrimd, dat de boot niet kan opstijgen. Een definitieve verkoopprijs is nog niet bekend. Volgens de fabrikant gaat de prijs richting de 900.000 dollar.

Draagvleugels?

Zoals vleugels een vliegtuig in de lucht houden, duwen draagvleugels de boot uit het water. De boot vliegt als het ware in het water. Door de snelheid en de hoek van de vleugel ten opzichte van het water, ontstaat er aan één zijde van de vleugel overdruk en aan de andere zijde onderdruk. Dat drukverschil brengt de vleugel in beweging en tilt hem uit het water. Monteer zo’n draagvleugel onder een boot, en de boot komt uit het water, waardoor de wrijvingsweerstand van de romp door het water drastisch vermindert. Daardoor is een draagvleugelboot in staat om hogere snelheden te bereiken dan dat zonder draagvleugel mogelijk zou zijn.

Beeld: Enserinkdesign.com

Last modified: 6 maart 2015
Sluiten