Nieuws

Nederlanders varen ondanks tegenslagen toch goed in OSTAR

JanKees Lampe ligt met zijn La Promesse royaal voorop in de legendarische OSTAR. De solozeilers zijn nu negen dagen op zee en bevinden zich halverwege de Atlantische Oceaan.

15:19

Hoewel JanKees op line honours royaal voor ligt in de OSTAR, de singlehanded oceaanoversteek van het Engelse Plymouth naar Newport op Rhode Island, op handicap ligt de Promesse echter op een vijfde plek, vlak achter de best geklasseerde Nederlandse deelnemer: Dick Koopmans met zijn Jager.

JanKees Lampe is door een valpartij aan boord geblesseerd geraakt aan zijn rechterhand. Met aan elkaar getapete vingers kan hij maar een hand goed gebruiken en vaart hij, zoals hij het zelf zegt, nu letterlijk singlehanded.

JanKees stuurde het volgende bericht:

"La Promesse
Pitch dark open Nord Atlantic

And so we had 28 kts of true wind from nowhere. Well, from east.
Time to put the gennaker to sleep in its windward pipe berth.
Procedure: foul gear, harness, lifeline, headlight.
Bear off to almost dead downwind. Almost. To furl the gennaker in the lee of the full main and lower it. Done it many times this way.

But never with only one and a half hand. With a couple of fingers taped
together and pain whenever I use the hand makes it useless.

Furled the got damned thing singlehanded (he, wasn’t this a singlehanded
race?)."

Naar nu pas blijkt heeft Bart Boosman aan het begin van de race een halve dag vertraging opgelopen. Tijdens een zeilwissel rukte een golf het voorluik uit het dek. De daarop volgende golven stroomden volledig naar binnen. Bart is een halve dag bezig geweest met het maken van een noodluik uit een van de vloerdelen. Aan boord is alles nat: kleren, groente en het gereedschap. Door het zoute water droogt het bovendien maar nauwelijks. Bart ligt op handicap toch op een schitterende achtste plaats.

Huib Swets vertelt op zijn weblog dat hij met de Vijaya tegen een walvis aan is gevaren. Huib is de meest zuidelijke boot in zijn klasse en vaart op een derde plaats.

Last modified: 3 juni 2009
Sluiten