Actueel, Nieuws

Nederlanders presteren goed in Rio

10:34

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg deden afgelopen week mee aan de Copa Brasil. Een wedstrijd die werd georganiseerd op het olympische wedstrijdwater van Rio 2016. De Nederlandse zeilers scoorden goede resultaten in sterke wedstrijdvelden.

Copa Brasil

Copa Brasil is een lokale wedstrijd, die door een groot deel van de internationale olympische zeilwereld is aangegrepen om nog meer uren te maken op het wedstrijdwater in wedstrijdverband. Dat was ook de belangrijkste doelstelling voor de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg. Daarnaast focust de Kernploeg op het oefenen en wennen aan de protocollen omtrent eten, hygiëne en gezondheid.

Goud voor Bekkering en Duetz

Annemiek Bekkering en Annette Duetz winnen het evenement in de 49erFX-klasse. Het moet gezegd, ze hadden niet veel tegenstand maar wel sterke tegenstanders. De top vier van het WK 2014 deed mee en het Nederlandse duo versloeg met overmacht de lokale favorieten en huidige wereldkampioenen Grael en Kunze (BRA).

 

Van Schaardenburg brons

Rutger van Schaardenburg pakte in de Laser-klasse bij de mannen een zeer verdienstelijke derde plaats achter de twee Braziliaanse zeilers Scheidt en Fontes.

Windsurfster De Geus pakt brons en nationale selectie

Lilian de Geus pakte het brons. De gedreven De Geus was vermoeid aan het einde van de week maar perste er op de laatste dag toch een goed resultaat uit, in een veld waar zes van de top tien surfsters van het WK aanwezig waren.

Met deze score wint de windsurfster uit Almere de nationale selectie op weg naar Rio 2016. De Geus moet nu alleen nog voldoen aan de eis van NOC*NSF om zich te plaatsen voor de volgende Olympische Spelen.

Van Rijsselberge vijfde en Badloe negende

Dorian van Rijsselberghe eindigde op een vijfde plaats. De laatste race was de Texelaar niet tevreden mee. De olympisch kampioen surfte een windwak in. Over de hele week gemeten was Van Rijsselberghe redelijk tevreden, in het licht dat dit zijn eerste wedstrijd na het WK in Santander was in een sterk veld. Zijn trainingspartner Kiran Badloe eindigde als negende.

Bouwmeester komt tijd te kort

De afsluitende medalraces zijn vanwege een gebrek aan wind steeds uitgesteld. Marit Bouwmeester en Pieter-Jan Postma moesten een vliegtuig halen en lieten daarom deze finale aan zich voorbij gaan. Gevolg; een penalty van de jury voor beide Friese zeilers.

Postma zesde

Postma kwalificeerde zich voor de medalrace maar kon niet deelnemen omdat hij een vliegtuig moest halen. De Friese zeiler werd uiteindelijk zesde in de Finn-klasse.

Nacra teams in top tien

De Nacra-klasse kende een sterk deelnemersveld in Rio. Groeneveld en Krol eindigden als zesde en Mulder en De Koning werden zevende. Beide teams moeten dit voorjaar bepalen wie de nationale selectie gaat winnen en zich mogelijk kan plaatsen voor Rio 2016.

Last modified: 23 december 2014
Sluiten