Actueel, Nieuws

Nederlanders in top drie op WK Miami

13:11

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg scoorden redelijk goed op dag twee van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami. Wereldkampioene Marit Bouwmeester staat na twee dagen op een derde plaats in het klassement van de Laser Radial-klasse. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe staat na zes wedstrijden op een tweede plaats in de RS:X-klasse en, niet te vergeten, Lilian de Geus staat op een derde plaats bij de vrouwen windsurfers. Het evenement duurt nog tot en met zaterdag 31 januari.

ISAF Sailing World Cup Miami, 2015. Rutger van SchaardenburgDe omstandigheden in Miami waren anders dan die van de openingsdag, die gekenmerkt werd door veel wind. Wind stond er nog voldoende op Biscayne Bay, maar dit keer een stuk minder en zeer variabel. De wind varieerde tussen de 5 en 15 knopen en draaide behoorlijk.

Laser

Nicholas Heiner staat op een achtste plaats na vijf wedstrijden. Zijn teamgenoot en tegenstander in de nationale selectie Rutger van Schaardenburg volgt op een 28e plaats. Talentploeg zeiler Yuri Hummel bezet voorlopig de 13e plaats. De wedstrijden in Miami tellen niet mee voor de nationale selectie.

Laser Radial

ISAF Sailing World Cup Miami, 2015. Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester sloot een goede dag af met een diskwalificatie voor te vroeg starten in race vier. Deze race moet de Friese zeilster meetellen als schrapresultaat. Daarmee staat Bouwmeester op een derde plaats in het klassement. De dames in de Laser Radial-klasse konden op 27 januari pas laat het water op en lopen volgens schema nog een race of twee achter op schema.

49er FX

Nina Keijzer en Claire Blom staan op een vierde plaats in de 49er FX-klasse. Annemiek Bekkering en Annette Duetz staan 16e . De vrouwen in deze spectaculaire skiff-klasse hebben tot nu toe vijf wedstrijden gevaren. Het Nederlandse team met het beste opgetelde resultaat van deze wedstrijd in Miami en de volgende wedstrijd in Palma de Mallorca, wint de nationale selectie voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

Windsurfen

Dorian van Rijsselberghe staat op een tweede plaats en zijn trainingspartner Kiran Badloe volgt op een 17e plaats. Van Rijsselberghe die niet tevreden was met zijn resultaat op het Wereldkampioenschap 2014 wil zich graag revancheren. De tegenstanders van de Texelaar worden steeds ISAF Sailing World Cup Miami, 2015. Lilian de Geus3sterker. De concurrenten komen vooral uit Polen en Frankrijk, die sterke nationale teams op de been brengen. Daarnaast zijn er nog vele andere zeer ervaren surfers die het zeer goed doen, zoals de winnaar van de Wereldbeker in Miami van vorig jaar, de Griek Byron Kokalanis.

Bij de vrouwen doet Lilian de Geus wederom mee voorin het veld met een top drie positie na vijf gezeilde wedstrijden. De windsurfster uit Almere zet hiermee de stijgende lijn van 2014 door. De Geus heeft in december haar nationale selectie op weg naar Rio 2016 winnend afgerond met een sterk resultaat op de Copa Brasil. Voor de Geus is het zaak om in 2015 een olympisch kwalificatie-resultaat neer te zetten.

Nacra 17

De twee Nederlandse teams in de Nacra 17 bezetten in Miami een 11e en een 12e plaats in het klassement na zes gezeilde wedstrijden. Deze twee teams bereiden zich voor op hun eigen onderlinge strijd in de nationale selectie op weg naar Rio 2016 dit voorjaar.

Mandy Mulder en Coen de Koning nemen het op tegen het team van Renee Groeneveld en Steven Krol. Beide stuurvrouwen hebben ervaring op de Olympische Spelen. Mulder won de zilveren medaille in 2008 in de Yngling-klasse. Die nationale selectie wordt bepaald door het team met het beste opgetelde resultaat van de twee voorjaarsklassiekers in Europa, de Sofia Cup in ISAF Sailing World Cup Miami, 2015Palma de Mallorca en de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères.

470 vrouwen

In 470 strijden nog twee damesteams om deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. Het team van Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen nemen het op tegen het team van Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens. Ook voor deze twee teams geldt dat de nationale selectie wordt bepaald door het team met het beste opgetelde resultaat van de twee voorjaarsklassiekers in Europa, de Sofia Cup in Palma de Mallorca en de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères. In Miami staan Kyranakou en Van Veen er het beste voor na twee dagen zeilen met een zevende plaats. Teamgenoten en rivalen Broekhuizen en Jongens staan momenteel 14e.

 

Foto Ocean Images

 

Last modified: 29 januari 2015
Sluiten