Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlander Guido Sol Wereldkampioen Flying Junior

09:58

De Nederlander Guido Sol heeft met zijn Duitse bemanningslid Kristina Gründken het Wereldkampioenschap Flying Junior 2013 gewonnen. Het WK vond plaats in Duitsland op de Dümmersee. Het duo wist de drievoudig wereldkampioen Peter Wanders achter zich te houden.

Wachten en racen

Het WK had een moeilijke start, op de eerste wedstrijddag was er geen wind. Op de twee wedstrijddagen daarna, zijn er onder perfecte omstandigheden in totaal 7 wedstrijden gevaren. Sol en Gründken wisten vier wedstrijden als eerste te finishen.

De laatste twee dagen van het evenement bestonden uit wachten, wachten op de wind. Het bleek niet meer mogelijk te zijn om meer wedstrijden te varen. Door het goede resultaat van de gevaren wedstrijden, zijn Guido Sol en Kristina Gründken in de NED 1341 na hun Europese titel in 2012 nu ook Wereldkampioen FJ.

Nederlandse prestaties

Van de overige Nederlandse teams wist het team van Hylke Sasse en Jori Vermeij de vijfde plek te pakken. De wereldkampioen van 2011 Rolf de Jong voer samen met zijn zoon Hugo en werd 6e op het algemeen klassement. De Duitse Jan Wanders en zijn Nederlandse bemanning Juul Wigman waren op de 10e plek het beste jeugdteam.

Uitslag top 3 en Nederlandse resultatenJF

1. NED 1341, Guido Sol en Kristina Gründken (12 ptn)

2. GER 361, Peter Wanders en Robin Driessen (18 ptn)

3. GER 381, Norbert Riffeler en Gudrun Korsmeier-Riffeler (28 ptn)

4. GER 362, Heiko Riffeler, Claudia Riffeler (30 ptn)

5. NED 1419, Hylke Sasse en Jori Vermeij (40 ptn)

6. NED 961, Rolf de Jong en Hugo de Jong (45 ptn)

10. GER 376, Jan Wanders en Juul Wigman (58 ptn)

De Klasse

De Flying Junior is in 1954 ontworpen door Uus van Essen en Coen Gülcher als kleinere en goedkopere variant op de eveneens door hun ontworpen Flying Dutchman. Sinds 1971 is deze open 2-mans boot een Internationale klasse waarin onder andere in Europa, VS en Japan veel gevaren wordt door zeilers variërend van 8 tot 85 jaar. De belangrijke Coen Gülcher Memorial Regatta, vindt dit jaar plaats op de Loosdrechtse plassen van 19 tot 20 oktober. Hier zullen de kersverse Wereldkampioenen zich wederom meten met de andere Belgische, Duitse, Luxemburgse en Nederlandse zeilers. Voor meer informatie kunt u kijken op www.nfjo.nl

Fotografie: Katrin Hüls-Hildebrand en Sabina Grothues

Last modified: 7 augustus 2013
Sluiten