Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederland Waterland

16:51

Nederland waterland
In ‘Nederland Waterland’, vanaf 4 december te zien bij de EO, vaart de kijker mee op een unieke reis over de Nederlandse wateren.
“In acht afleveringen varen we dwars door Nederland; van de Wadden in het noorden tot aan Zeeland in het zuiden. Van het moderne Rotterdam tot het oude Nijmegen”, aldus regisseur Noud Holtman. “Elke aflevering verkennen we een andere regio. Dat doen we met de prachtige, 100 jaar oude klipperaak Catharina van Mijdrecht. Zij neemt ons mee op reis. We zeilen over smalle sloten en brede kanalen, over Maas en Waal, over Friese en Utrechtse meren, door Overijsselse moerassen en over Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer. Elke aflevering duurt één dag, van zonsopkomst tot zonsondergang. We gaan op zoek naar schitterende vergezichten en bijzondere details. En we ontmoeten Nederlanders die dagelijks met het water leven, doordat ze ermee werken, eraan wonen of er geliefden aan verloren.”

Water

In ons dagelijks leven staan we niet vaak stil bij al dat water om ons heen, we zijn eraan gewend. Wat bezielt een volk om in een moeras te gaan wonen en vervolgens stukje bij beetje dat moeras te willen bedwingen? Wat zegt dat over ons? We bekijken onszelf en ons land vanaf het water en dat levert een prachtig, soms verrassend, soms ontroerend, bijna tijdloos beeld op van de Nederlanders en onze relatie met het water. ‘Nederland Waterland’ is een tv-document dat de kijker verrast en trots, maar ook licht melancholiek achterlaat.”

Muziek
Voor deze serie is speciale muziek geschreven door de gelauwerde Nederlandse filmcomponist Fons Merkies in samenwerking met Laurens Goedhart.

Last modified: 19 november 2014
Sluiten