Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederland in top van productie superjachten

14:37

Nederlandse werven behoren wederom tot de wereldwijde top van de productie van superjachten (groter dan 30 meter). De koppositie is voor Italië. Nederland zit direct in het kielzog.

Foto: Eric van Staten

Nederlandse werven behoren wederom tot de wereldwijde top van de productie van superjachten (groter dan 30 meter). De koppositie is voor Italië. Nederland zit direct in het kielzog.

De totale orderportefeuille van 2012 bestaat wereldwijd uit 423 jachten groter. Dit blijkt uit onderzoek van The Superyacht Annual Report. De 423 orders zijn verdeeld over 121 internationale werven. In vergelijking met 2011 waren er 453 orders verdeeld over 140 werven. Ondanks een kleiner aantal orders, is het aantal nieuwe opdrachten in vergelijking tot refit en repair gegroeid.

Nederland kent 22 opleveringen, 23 jachten in productie en 18 nieuwe opdrachten.
Volgens HISWA Holland Yachting Group kan het aantal hoger liggen. Enkele werven noemen uit discretieoverwegingen geen aantallen. Nederland neemt een koppositie in naast Italië, Engeland, Verenigde Staten, Turkije en Duitsland. Nu bijna elke order van vóór de recessie is opgeleverd, tekent zich een duidelijker beeld van de postrecessie orderportefeuille af. Deze is kleiner dan in de topjaren, maar blijft naar verwachting op de lange termijn beter op niveau.  “De Nederlandse superjachtindustrie hoort met recht thuis in de wereldtop. We staan bekend om custom built jachten, en om ons vakmanschap en specialisme. Klanten van over de hele wereld weten ons te vinden omdat we echt kwaliteit leveren. Door de mate van afwerking en door ons co-makership met toeleveranciers en kennisinstituten zijn we zeer innovatief”, aldus Farouk Nefzi, directeur HISWA Holland Yachting Group die procent vertegenwoordigt van de Nederlandse superjachtindustrie.
De superjachtindustrie, bestaande uit 6000 bedrijven, levert een bijdrage van € 24 miljard aan de internationale economie.

Last modified: 29 februari 2012
Sluiten