Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederland doet weer mee

08:37

Voorwoord Zeilen 1-2014Dat was toch mooi nieuws, zo aan het einde van het jaar. Eindelijk kwam er een einde aan de geruchten die al lange tijd rond zongen. Tijdens een persconferentie tegenover het Amsterdamse kantoor van de sponsor kondigde Sailing Holland begin december aan dat er een Nederlandse boot gaat deelnemen aan de Volvo Ocean Race (VOR). Hadden we ons een betere opsteker voor de Nederlandse zeilsport kunnen wensen? En, laten we dat vooral niet vergeten, er is nog een Nederlands team in de race om aan de start van de VOR te verschijnen. Natuurlijk zou het helemaal geweldig zijn als er twee Nederlandse vlaggen wapperen bij de start en de finish van de komende editie. Bovendien hebben we nog een aantal toffe meiden op een andere boot. Dat wordt een Nederlands feestje.

Ik vind het bijzonder om te merken hoe groot de ‘impact’ van een aankondiging kan zijn. Zelfs van mensen uit mijn kennissenkring die helemaal niets met zeilen hebben krijg ik positieve reacties. In de media is er ineens volop aandacht voor de race en voor de deelnemers en in de zeilerswereld registreer ik een mate van opwinding die ik sinds de olympische successen niet meer heb gezien. Zelf kijk ik ook reikhalzend uit naar de komende editie van de VOR.

Toen ik een poosje geleden in het Spaanse Alicante het hoofdkwartier van de race-organisatie bezocht, raakte ik onder de indruk van het ophanden zijnde mediaspektakel. Van minuut tot minuut kunnen we straks via het beeldscherm de verrichtingen van de bemanningen volgen. Drie weken op de zuidelijke oceanen? We zijn er bij. Schade aan de boot? We zien hoe het wordt opgelost. Spanningen tussen de opvarenden? We kunnen partij kiezen. Nog nooit is een zeilrace rond de wereld zo dicht bij het publiek gebracht. Houd een dweil bij de hand, want het zeewater spat straks van het scherm. Dat de vloot een Nederlandse haven zal aandoen, lijkt onwaarschijnlijk. Volgens de racedirectie is dat logistiek niet meer haalbaar. Geen probleem. We springen massaal aan boord van onze boten en juichen de deelnemers toe als ze in de buurt zijn.

Cees van Dijk
Hoofdredacteur

Last modified: 19 december 2013
Sluiten