Nieuws

Navigatiefout oorzaak afdwaling

Er werd al voor leven van de verdwaalde minitransat deelnemer gevreesd. Tot twee maal toe kon vanuit een vliegtuig geen contact met hem worden gemaakt. De Fransman blijkt gelukkig spinglevend te zijn.

09:46

De koers van de Phoenix hield de gemoederen in finishplaats Bahia flink bezig. Sinds het passeren van de doldrums maakte de mini van Scrizzi slechts kleine koerswijzigingen. De boot bevond zich mijlen oostelijk van de vloot. Toen Scrizzi vervolgens geen enkele koerswijziging maakte op het moment dat hij de finish zou moeten aanlopen, begon de organisatie zich pas echt zorgen te maken.

Deelnemers aan de minitransat mogen geen contact hebben met de wal. Ze moeten de race zelfstandig varen. Oproepen van Alexandre Scrizzi was dan ook niet mogelijk. De enige oplossing was om met een vliegtuig naar de boot toe te vliegen en zo laag mogelijk over te scheren.  Twee keer ging er een vliegtuig naar de boot en beide keren verstopte Alexandre zich in de kajuit. Men nam een ‘vorm’ waar in de kajuitingang, maar kon niet bevestigen dat dit de levende zeiler was.

Totdat een kruiser van de Braziliaanse Marine poolshoogte ging nemen. Ditmaal lukte het wel om contact te maken met de solozeiler. Scrizzi is aan boord en maakt het goed. Al voor het passeren van de evenaar raakte hij zijn GPS kwijt. Met zijn gegist bestek dacht de zeiler vierhonderd mijl noordelijker te zijn dan hij daadwerkelijk was. Een opmerkelijk grote fout in de positiebepaling.

Last modified: 28 oktober 2009
Sluiten