Nieuws

Nationale F18 kampioenen winnen Rondje IJsselmeer

Vorig jaar woei het van de planeten en haalde slechts een handjevol deelnemers de eindstreep van het Rondje IJsselmeer. Afgelopen zaterdag dobberde het veld van in totaal 73 multihulls, waarvan 12 kajuitboten, urenlang rond en haalden dertig open catamarans niet op tijd de finish.

16:44

Vorig jaar woei het van de planeten en haalde slechts een handjevol deelnemers de eindstreep van het Rondje IJsselmeer. Afgelopen zaterdag dobberde het veld van in totaal 73 multihulls, waarvan 12 kajuitboten, urenlang rond en haalden dertig open catamarans niet op tijd de finish.


Vanwege de veranderlijke wind was het deze editie tactisch moeilijk varen. De nationale F18 Kampioenen 2005, Reindert-Jan van der Meulen en Carina Knol, gingen met hun Capricorn na bijna zes uur en 61 mijl winnend over de lijn. Marcelien de Koning, wereldkampioen 470, voer voor de gelegenheid met Sander de Boer. Zij eindigden na een enorme inhaalslag op de tweede plek, gevolgd door Vincent Huntelman en Herwin van der Kamp. Weer wat anders dan de 470. Marcelien stuurt de F18. Foto Lex Salverda


Bij de grote multihulls ging de overwinning naar het team van Ariel Maarleveld, schipper van een Corsair 24 mk2.


Vanwege de zwakke wind uit westelijke richtingen, werd de afkorting van de baan al bij de briefing aangekondigd. Na Enkhuizen en Stavoren zou de vloot terugkeren naar Medemblik. Toen de wind toenam rond de gate bij Enkhuizen, besloot het comité om vanaf Stavoren toch voor het hele parcours te gaan. Dat gold alleen voor de open catamarans. De kopgroep bleek echter te zeer gefocust op snelheid en zag de vlag over het hoofd. Zo zetten de koplopers Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen direct koers naar Den Oever. Jacques en Thijs Visser en Gunnar en Sacha Larsen volgden dit voorbeeld. Marcelien de Koning en Sander de Boer in eerste instantie ook, maar zij stelden hun plan op tijd bij. Dankzij een winddraaiing bleek hun aanvankelijk verkeerde koers juist een gouden klap. Zo vonden ze aansluiting bij de nieuwe kop. Door een windflauwte langs de Friese kust tikte de tijd voorbij. Pas na de gate bij Makkum kwam er meer druk in de zeilen. De spinnakers konden omhoog voor het laatste gedeelte langs de Afsluitdijk. In de Sailing Instructions stond dat de eerste cat voor 18.30 uur binnen moest zijn, dus moest de race alsnog worden afgekort. Dat gebeurde bij de gate van Den Oever.   


Een ander gelegenheidsteam: Lobke Berkhout en Gerhard van Geest. Foto Lex SalverdaLobke Berkhout, teamgenoot van Marcelien de Koning, was overigens ook van de partij. Zij bemande voor Gerhard van Geest. Het tweetal verloor veel plekken door een foute beslissing op het rak Enkhuizen – Stavoren. Ze kozen voor wind, maar raakten daardoor te ver van de juiste koers af. Een negentiende plaats was het resultaat, nadat ze nog even een onvrijwillige duik hadden genomen bij Workum in de buurt.
Diana Bogaards


Voor meer uitslagen, zie www.rondjeijsselmeer.nl. 

Last modified: 4 september 2007
Sluiten