Nieuws

Na 45 jaar weer een walrus in Zeeland gespot

Thor heeft zijn weg naar Nederland gevonden

09:45

Mogelijk lag walrus Thor dit weekend te zonnebaden op de Oosterscheldekering bij het voormalig werkeiland Neeltje Jans. Volgens Omroep Zeeland werd voor het laatst in 1977 een walrus in de provincie gezien. Inmiddels is Thor weer vertrokken, maar waarheen is niet bekend. En misschien is dat maar goed ook.

Het is waarschijnlijk Thor die zijn weg naar Nederland heeft gevonden. Dit jongvolwassen mannetje werd vorige week nog gesignaleerd in het Noord-Hollandse Petten. Vanwege de lange slagtanden is duidelijk dat het om een mannetje gaat.
De politie laat weten dat het dier in goede conditie lijkt te verkeren en in de gaten wordt gehouden door een dierenarts. Zeehondencentrum Pieterburen weet niet waarom walrussen steeds vaker richting het zuiden zwemmen.

Walrus Freya

Eerder dit jaar bezocht walrus Freya nog ons land. Met haar grote lijf bracht ze zelfs boten tot zinken. Later vervolgde zij haar tocht en zette de Noorse zuidkust op stelten. De walrus trok in de haven van Oslo veel bekijks. De autoriteiten waarschuwden al eerder dat ze eventueel gedood kon worden, omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Die rust werd Freya niet gegund en dus werd besloten om haar af te maken.
Volgens Omroep Zeeland worden toeschouwers bij Thor op afstand gehouden. Wellicht is het ook beter om in het vervolg de locatie van het dier niet meer te delen, zodat er niemand in gevaar wordt gebracht en hem niet hetzelfde lot als Freya te wachten staat.

 

Omslagfoto: © AWeith/CC-BY SA 4.0

Last modified: 15 november 2022
Sluiten