Nieuws

Multihull-ontwerper Ian Farrier overleden

09:50

Mulithull
Multihull-ontwerper

Ian Farrier (1947-2017)

Multihull-ontwerper en -visionair Ian Farrier is op 10 december 2017 overleden. De geboren Nieuw-Zeelander ontwierp tientallen snelle trimarans en catamarans.

Begin jaren 70 werd Farrier geïnspireerd door de levendige markt voor trailersailers in Australië, waarna hij de Trailertri 18 ontwikkelde. De Trailertri was voorzien van een speciaal ontworpen vouwsysteem, dat door Ian werd gepatenteerd als het Farrier Folding System. De eerste productieversie van de Trailertri 18 werd in 1981, een jaar na verschijning, uitgeroepen tot Boot van het Jaar in Australië.

Multihull-ontwerper

Stabiliteitstest van een ingevouwen Trailertri 18. (c) Farrier Marine

In 1984 emigreerde Farrier naar de Verenigde Staten, van waaruit Corsair Marine werd opgericht. Diverse succesvolle ontwerpen volgden. In 1991 trad Farrier terug uit het management van Corsair Marine, maar bleef aan als ontwerper en adviseur. Tien jaar later, in 2001, brak Farrier volledig met Corsair en legde zich volledig toe op Farrier Marine.

Om al zijn aandacht te kunnen besteden aan de ontwikkeling van de nieuwe F-22, stopte hij een paar jaar terug ook met de verkoop van ontwerpen aan zelfbouwers. Farriers ontwerp van de nieuwe 22-voeter bleek een succes: het orderboek zit de aankomende drie jaar vol.

Ian Farrier is 70 jaar geworden.

 

Omslagfoto: (c) Farrier Marine

Last modified: 10 februari 2023
Sluiten