Actueel, Nieuws

Mulder en De Koning klaar voor WK Nacra 17

21:29

Mandy Mulder en Coen de Koning staan aan de vooravond van het Wereldkampioenschap in de olympische Nacra17 klasse in Aarhus, Denemarken. Het duo uit de Delta Lloyd Kernploeg plaatste zich in april definitief voor de Olympische Spelen van Rio 2016. Mulder en De Koning willen op dit WK goed en scherp voor de dag komen, maar de focus is op het olympische testevent dat in augustus in Rio plaatsvindt.

Mulder en De KoningMandy Mulder heeft al vele uren gemaakt als topzeilster in de Delta Lloyd Kernploeg. Tijdens de Olympische Spelen in China in 2008, wint stuurvrouw Mulder met Merel Witteveen en Annemieke Bes een zilveren Olympische medaille. Mulder vervolgt haar weg in de Olympische matchrace- klasse op weg naar de spelen van 2012. Uiteindelijk verliest Mulder met haar team, vlak voor London 2012, de selectie van het team van Renee Groeneveld. Na 2012 kiest Mulder voor een avontuur in de nieuwe Olympische catamaranklasse.

De snelle en spectaculaire Nacra 17 maakt in Rio de Janeiro zijn debuut. De Nacra 17 is voor Mulder, na vele jaren van zeilen in kielboten, een verademing.

Samen met Coen de Koning, tweevoudig wereldkampioen in de F18 catamaranklasse, wint Mulder het Europees kampioenschap in 2013. Een wervelende start. In 2014 vielen de resultaten tegen. Maar op dit moment hebben Mulder en haar teamgenoot De Koning, zich ontdaan van concurrenten Groenveld en Krol op weg naar Rio en tellen ze als team weer mee in de wereldtop.

Nationale selectie kost veel kracht

Mandy Mulder en Coen de KoningMandy Mulder klinkt ontspannen aan de vooravond van het WK. Ze gaf de volgende toelichting: “Na het afronden van de nationale selecties in april merkten we dat het heel stressvol was geweest. We zijn nog aan het herstellen. Het hele proces was zwaar, mede door mijn langdurige nekblessure in 2014. Het was de hele tijd een strijd tegen de klok. Zouden we het halen? Vanaf het moment van kwalificatie hebben we ons alleen nog maar op het oefenen van starts gefocust. Dit WK is voor ons belangrijk om te testen of we er mentaal kunnen staan. Onze focus is op het olympische test event dat straks in augustus in Rio wordt gezeild. We moeten keuzes maken, deze twee series zitten te dicht op elkaar om beide te kunnen pieken.”

Twee coaches

Mandy Mulder vervolgt: “We hebben in de aanloop naar het WK de beschikking over twee coaches. Een superteam. Mischa Heemskerk als technisch catamaranexpert en onze vaste begeleider Bruce Kendall. Na het winnen van de nationale selectie in april hadden we een snelheidsprobleem. We hebben nu meerdere nieuwe sets zeilen geprobeerd en geanalyseerd. Het moeten officieel allemaal dezelfde eenheidsklasse zeilen zijn, maar er zitten millimeters verschil in. We zijn heel kritisch. Mischa is er tijdens het WK niet meer bij.”

WK Nacra 17 start morgen 5 juli en duurt tot en met vrijdag 10 juli. Naast Mulder en De Koning doet er nog een Nederlands team mee, met Elke Delnooz en Jeroen van Leeuwen. Delnooz maakte in 2013 nog deel uit van de Delta Lloyd Kernploeg.

 

Last modified: 17 maart 2016
Sluiten