Nieuws

Moe van het kletsen

Dee Caffari en haar Vendée Globe rivale Samantha Davies hebben samen het record rondom Engeland en Ierland gebroken. 'Ik ben net zo moe als na de Vendée Globe, maar nu van het kletsen.'

13:39

Vanochtend kwam Aviva, de boot waarmee Caffari ook de Vendée Globe zeilde, weer aan in Portsmouth. Daar was hij precies 6 dagen, 11 uur, 30 minuten en 53 seconden eerder ook vertrokken. Caffari en haar geheel vrouwelijke crew hadden 17 uur en 16 minuten minder nodig voor een rondje tegen de klok in dan Solune in 2004.

 

Het record rond Engeland en Ierland is geen aansprekend record, maar het is wel het derde dat Caffari in bezit heeft. Haar eerste record zette ze een aantal jaar geleden, toen ze de eerste vrouw werd die tegen de heersende winden in non-stop rond de wereld zeilde. Het tweede kwam tijdens de afgelopen Vendée Globe. Ze werd de eerste vrouw die non-stop in beide richtingen de wereld was overgezeild.

 

Nu heeft ze dus haar derde wereldrecord in handen en daar is ze blij mee: "Het absolute snelheidsrecord was altijd ons doel en ik ben ongelooflijk blij dat gehaald hebben. We hebben allemaal 110 % gegeven. Het was echt een groepsprestatie en dat ik de andere drie meiden mee had, was geweldig."

 

Een van die andere meiden was Samantha Davies, met Roxy tijdens de Vendée Globe een concurrente van Caffari. Ook zij was blij met het record: "Het was fantastisch om aan boord te zijn voor deze recordpoging. We hebben onszelf en de boot flink gepusht, maar het was het duidelijk waard. Ik denk dat ik bijna net zo vermoeid ben als na de Vendée Globe – al komt dat waarschijnlijk net zoveel door het constante kletsen als door het zeilen!"

 

Samantha Davies brak, nu als bemanning, overigens haar eigen record. Zij had weliswaar niet het absolute record in handen, maar wel dat voor het rondje Engeland en Ierland met een geheel vrouwelijke bemanning. Dat stond sinds 2007 op haar naam. De andere twee zeilsters aan boord waren offshore zeilster Miranda Merron en racebotenspecialist Alex Sizer. Meer op www.avivaoceanracing.com.

Last modified: 22 juni 2009
Sluiten