Nieuws

Mirabella stranding onderzocht

In september vorig jaar, slechts enkele weken nadat Mirabella, met 75 lengte het grootste sloepgetuigde jacht ter wereld, door de werf werd overgedragen, strandde het in Zuid-Frankrijk. De resultaten van het uitgebreide onderzoek dat volgde, werden deze week gepubliceerd. Het rapport bevat een aantal opmerkelijke conclusies.

12:04

In september vorig jaar, slechts enkele weken nadat Mirabella, met 75 lengte het grootste sloepgetuigde jacht ter wereld, door de werf werd overgedragen, strandde het in Zuid-Frankrijk. De boot lag voor anker, maar verdaagde op de rotsen. De resultaten van het uitgebreide onderzoek dat volgde, werden deze week gepubliceerd. Het rapport bevat een aantal opmerkelijke conclusies. De deskundigen laten zich ondermeer kritisch uit over de certificeringregel van Lloyd’s die de grootte van de ankers bepaalt. In de berekeningen werd volgens de onderzoekers onvoldoende rekening gehouden met de windlast van de 100 meter hoge mast en tuigage. De regelgeving voorziet eenvoudig niet in een situatie waarbij slechts een mast het enorme zeiloppervlak draagt. Wordt dat over meer masten verdeeld, dan schrijft Lloyd’s wel zwaardere ankers voor dan die nu gebruikt werden.
Over de rol van de schipper, die de boot aan lagerwal ankerde, is het rapport erg sceptisch. Zo was hij niet op de hoogte van het weerbericht. De reden daarvan is nog opmerkelijker; op het jacht, dat u voor tweehonderdduizend dollar per week kunt huren, was het papier van de navtexontvanger op…

Last modified: 4 september 2007
Sluiten