Nieuws

Mini Transat groeit

Eerder deze week werd de Mini Transat 2003 aan de pers gepresenteerd, de beroemde solowedstrijd van…

15:47

Eerder deze week werd de Mini Transat 2003 aan de pers gepresenteerd, de beroemde solowedstrijd van Frankrijk naar Brazilië voor mini-oceaanracers. Op 7 september zullen er naar verwachting 70 boten aan de start verschijnen, 10 meer dan vorig jaar.


Iedere twee jaar organiseert de grootste open klasse-organisatie ter wereld, de Classe Mini, een solowedstrijd over de Atlantische Oceaan voor boten niet groter dan 6,5 meter. Transat 650 Charente Maritime – Bahia gaat het evenement officieel heten, voorheen bekend als de Mini Transat.
De zeilers volgen de zelfde route als vorig jaar. De start is in de buurt van La Rochelle, bij Fort Boyard om precies te zijn, bekend geworden door het avontuurlijke AVRO televisieprogramma in het begin van de jaren negentig. De eerste etappe over 1300 mijl leidt de deelnemers naar Puerto Calero, op Lanzarote. Na een paar dagen rust vertrekt de vloot dan voor het tweede deel over 3000 mijl, door de doldrums, naar het Braziliaanse Salvador de Bahia.


De start van de Mini Transat 2001. (foto: Jacques Vapillon)
De internationale vloot zal uit twee even grote groepen bestaan, de prototypes en de productieklasse. De prototypes, ook wel proto’s genoemd, worden veelal gezien als een laboratorium voor de Open 50’s en 60’s die aan wedstrijden als de Vendée Globe en de Route du Rhum meedoen. Veel ontwerpers proberen hier hun ideeën op ‘kleine schaal’ uit, voor ze die toepassen op hun grotere boten. De productieklasse bestaat uit een aantal seriegebouwde boten, zoals de Pogo en Super Calin. Dit jaar zullen ook een aantal nieuwe serieboten een gooi doen naar de prijzen, waaronder de Pogo2, de Zero, en de Naus.


Om hun leden meer aan de bak te laten komen op de langere aftanden, is de Classe Mini op zoek naar een organisator om in de even jaren, als er geen Mini Transat gevaren wordt, een double-handed wedstrijd heen en weer naar de Azoren op poten te zetten. In 2004 zou de eerste editie plaats kunnen vinden.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten