Nieuws

Minder deelnemers Sneekweek

Tijdens de 76e Sneekweek zullen ten opzichte van de jubileumeditie in 2010 minder deelnemers aan de start verschijnen. De organiserende Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) rekent op hooguit 750 tot 800 boten. Vorig jaar waren dat er 950.

20:53

Volgens KWS voorzitter Jaite Dijkstra heeft de Sneekweek niet alleen te maken met de concurrentie van andere grote zeilevenementen zoals het WK Splash maar valt het ook midden in de zomervakantie. Daarnaast lijkt er op dit moment sprake te zijn van minder belangstelling voor de grote zeilweken. ‘’Tijdens de Kaagweek hield het met 150 deelnemende boten wel op. Als je dat ziet, dan mogen wij absoluut niet klagen.’’

In juni zijn 5000 meetbriefhouders uitgenodigd om mee te doen aan de Sneekweek. Op dit moment druppelen de inschrijvingen binnen en staat de teller op ruim 600. Naast de vaste deelnemende klassen zoals de Regenbogen, Valken, Zestien kwadraten en 12 voets jollen is men blij in Sneek met de deelname van de Finn. Deze klasse schitterde jarenlang door afwezigheid.

De Sneekweek gaat op zaterdag 6 augustus van start en duurt tot en met 11 augustus. Op vrijdag 5 augustus is de feestelijke opening met vlootschouw en huldiging van de Panschipper en de Boot van het Jaar 2011. Dit keer is die titel voor rondvaartschip Simmerwille.

De burgemeester van de gemeente Sudwest-Fryslan, Hayo Apotheker, zal niet aanwezig zijn tijdens de feestelijkheden. ‘’Mijn dochter trouwt op 5 augustus. Het huwelijksfeest is aan de Noord-Hollandse kust.’’

In de afgelopen jaren zond SBS6 dagelijks een Sneekweek Journaal uit. Volgens PR-man Gerlof van der Werf gaat deze dagelijkse uitzending dit jaar niet door. Wel zal weerman Piet Paulusma zijn weerpraatje vanaf het starteiland en wedstrijdwater doen.

Het hoogtepunt van de Sneekweek is de hardzeildag op woensdag.

Tekst: Eric van Staten
Foto: ANP

Last modified: 14 juli 2011
Sluiten