Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nieuwe subsidieregeling voor elektrisch varen

14:40

Gedeputeerde Jannewietske de Vries maakte tijdens de Elektrisch Varen Conferentie in IJlst bekend dat er nieuwe subsidieregelingen voor elektrisch varen komen. Provincie Friesland verstrekt twee subsidies. Een voor het inbouwen van lithiumaccu’s in plaats van loodaccu’s. De tweede subsidieregeling is voor het gebruik van zonnepanelen als oplader.

EV accu De lithiumaccu’s gaan langer mee dan loodaccu’s, boten kunnen er langer mee varen. De aanschafprijs van de accu’s is echter hoger en vormt een drempel voor booteigenaren. De subsidieregeling moet deze drempel uit de weg helpen. De nieuwe ontwikkeling van zonnepanelen op boten is ook een investering voor booteigenaren. De subsidieregeling moet hier verandering in brengen. Provincie Friesland noemt overigens dat de installatie van zonnepanelen het elektriciteitsnet ontlast en werkgelegenheid oplevert.

Oplaadpunten, aanschaf en ombouw boten

Eerder werd er al een potje gemaakt voor het plaatsen van oplaadpunten.  Op dit moment is daar nog altijd subsidie voor beschikbaar. De regeling geldt voor het aanschaffen en ombouwen van particuliere boten. Booteigenaren maken er nochtans minder gebruik van dan verwacht. De subsidiekraan voor het ombouwen van verhuurboten is op 31 juli 2013 dichtgedraaid. Het geld dat hierdoor overblijft investeert de provincie in de subsidie voor het ombouwen van particuliere boten.  Het huidige budget voor die regeling komt daarmee op € 396.000. De subsidie kunt u binnenkort via www.fryslan.nl/schoonvaren aanvragen.

Friesland neemt het voortouw

Het stimuleren van het stille elektrisch varen maakt onderdeel uit van Het Friese Merenproject. Samen met Friese bedrijven, de Stifting Elektrysk Farre Fryslân (SEFF), onderwijsinstellingen en andere overheden wil de provincie koploper zijn voor elektrisch varen. Zij streeft ernaar dat er in 2015 drieduizend elektrische boten op de Friese Meren varen. Naast de subsidieregelingen komt er een speciale ‘electric-only’ vaarroute tussen Heeg en Oudega. Aldus Provincie Fryslân.

Last modified: 11 november 2013
Sluiten