Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Mediteren aan boord van een zeilschip

11:58

lis

Leon Oosterbroek aan boord van De Lis

Je zou verwachten dat mensen die een week meezeilen op een oude tjalk, dit doen voor het varen. Niet de mensen die meegaan met De Lis. Zij willen mediteren aan boord. “Mediteren op een zeilschip, spreekt meer aan dan in een bakstenen gebouw.”

Rust tijdens het zeilen

Tijdens de vlaggetjesweek in Muiden heeft meditatiebegeleider Jan Veenendaal verschillende mensen uitgenodigd aan boord om wat uit te leggen over de meditatieweek. Zelf zeilt hij al jaren en samen met de eigenaresse van het schip, Leon Oosterbroek, kwam hij op het idee voor de meditatieweken. “Zelf ondervind ik veel rust tijdens het zeilen. Een paar jaar geleden begon ik met mediteren, toen dacht ik: Die twee zaken moet ik combineren. Dit is het!” Dit jaar gaan ze voor het eerst iedere maand varen, de eerste tocht is al geweest. “Alles ging goed, heel gemoedelijk, dus ik heb er vertrouwen in.”

 

Vlaggetjesdag in Muiden

Vlaggetjesdag in Muiden

Tijdens de tochten wordt twee keer per dag gemediteerd. Leon vaart het schip De Lis samen met een maat, dus in principe is hulp niet nodig. “Maar vergeet niet dat er totaal 235 vierkante meter zeil op dit schip aanwezig is. Het is dus wel handig als mensen helpen. Maar ik maak me geen zorgen, er zijn altijd mensen die willen meehelpen”, zegt Leon.

Maan

Daniëlle van Rijn wil in september een weekje meezeilen. “Ik heb nog nooit gezeild, maar ik weet wel dat ik niet zeeziek wordt.” Ze vond De Lis bij toeval online toen ze zocht naar een retraite in een klooster. “Ik wil echt een week weg, zodat je de hectiek helemaal kan laten zakken. Het lijkt me ook mooi om de maan te zien opkomen op het water. En om op dek te zitten en dan de wind om je hoofd te horen. Je kunt niet weg, maar tegelijkertijd ben je in een vertrouwde omgeving met maar 12 mensen. Ik denk echt dat ik het mediteren daarna thuis ook goed kan oppakken.”

“De meeste mensen komen voor het mediteren en weten dus nog niet zoveel van zeilen af. Iemand vroeg al: Kan ik van boord stappen als het niet bevalt, of moet ik dan zwemmen? Maar als het niet goed gaat, dan gaat het niet en dan kan iemand natuurlijk altijd van boord. Het wordt een uitdaging, maar ik heb er het volste vertrouwen in”, aldus Jan.

 

Last modified: 3 april 2013
Sluiten