Nieuws

Medaillekansen ondanks wisselende resultaten

De weersomstandigheden in Melbourne zijn al net zo wisselvallig als de prestaties van de Nederlandse zeilers. Pieter-Jan Postma zeilde een geslaagde inhaalrace, Berkhout en De Koning kenden een dramatische maandag en de broers Coster zeilden zich weer de top tien in.

14:53

Finn

Pieter-Jan Postma doet het beter naarmate het toernooi vordert. De Finn-zeiler behaalde zondag (Australische tijd) een eerste en een tweede plaats, om daar maandag een zesde aan toe te voegen. Die zesde plaats kwam tot stand na een onwaarschijnlijke inhaalrace, nadat de Fries de eerste bovenboei als 31e had gerond.

 

Postma klom door de goede resultaten naar de derde plek in het algemeen klassement, met een achterstand van acht punten op de leider. Tijdens de afsluitende medalrace (dinsdag Australische tijd) zijn dubbele punten te verdienen. Pieter-Jan maakt dus nog altijd kans op de wereldtitel. Johan Christensen is nog een bedreiging voor de bronzen medaille, de Deen volgt op twee punten van Postma.

“We maken met zijn vieren nog kans op de titel. Maar ik richt me niet op mijn tegenstanders. Ik ga uit van mijn eigen kracht, focus me op mijzelf en mijn eigen mogelijkheden. Ik weet uit ervaring dat dat het beste resultaat oplevert.”

 

470 dames

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden zondag een bijna perfecte dag. De eerste twee races in de Gold Fleet leverden direct twee overwinningen op, waarna de dames de eerste plaats in het tussenklassement bezetten. Maandag hadden de dames het moeilijk. In beide maandagraces startten de 470-zeilers zeer slecht. Dat leverde een tiende (na een fikse inhaalrace) en een achttiende plaats op. De achttiende plek was het slechtste resultaat van De Koning en Berkhout op de wereldkampioenschappen tot nu toe. De achttien punten worden weggestreept, maar desalniettemin zakten ze naar de tweede plaats in het tussenklassement.

“We kozen de verkeerde kant van het kruisrak. We dachten daar meer wind te zien, maar de wind draaide totaal de andere kant op.”

Het duo heeft een achterstand van vier punten op de Amerikanen Maxwell en Kinsolving. Met nog twee races in de Gold Fleet en de medalrace te gaan, maken de dames nog alle kans op hun vierde wereldtitel op rij.

 

470 heren

Sven en Kalle Coster presteren al het hele toernooi wisselvallig. Topklasseringen worden afgewisseld met plaatsen buiten de top tien. Zondag startten de broers met een zestiende plaats, na een slechte start en een aanvaring met een Russische 470. De race erna kwamen ze sterk terug en na een gewaagd spinaker-rak wisten ze de race zelfs op hun naam te schrijven. Maandag hadden de broers moeite om het tempo te volgen en eindigden op een zeventiende (hun slechtste resultaat) en een tiende plek. Daarmee handhaven de broers zich in de top tien, op een negende plaats. Als Sven en Kalle die positie in de laatste twee Gold Fleetraces kunnen vasthouden, kwalificeren ze zich voor de medalrace. Hun achterstand op de medailles lijkt te groot om nog in te lopen, hun deelname aan de Olympische Spelen is wel definitief verzekerd.

Op www.telesport.nl staat iedere dag een video met wedstrijdverslagen en reacties van de Nederlanders. Via onderstaande link komt u bij de video’s.

Last modified: 28 januari 2008
Sluiten